Η Αμερική απέτυχε να προστατέψει τα παιδιά της, λέει ο Ομπάμα και διαβάζει τα ονόματα των θυμάτων [βίντεο]

O Mπάρακ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και δύναμη που διαθέτει για να μην επαναληφθεί μια τραγωδία σαν αυτή του Νιουτάουν, χωρίς όμως να μιλήσει ευθέως και ξεκάθαρα για τον δραστικό περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Κατά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε για τα 27 θύματα του Νιούταουν σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανώς συντετριμμένος, απήυθηνε μια φορτισμένη αλλά με αποφασιστικό τόνο ομιλία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έγραψε ο

ίδιος το κείμενο μέσα στο Air Force One που τον μετέφερε από την Ουάσιγκτον στο Κονέκτικατ, χωρίς να δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση από τους συμβούλους του.

«Κανένας νόμος, δεν μπορεί να αποτρέψει το κακό στον κόσμο μας ή να εμποδίσει οποιαδήποτε παράλογη βίαιη δράση στην κοινωνία μας» είπε. «Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι μια δικαιολογία για να μην δράσουμε. Τις προσεχείς εβδομάδες θα χρησιμοποιήσω κάθε δύναμη που μου δίνει το αξίωμά μου για να αποτρέψω νέες τραγωδίες».

Μιλώντας μπροστά από το τραπέζι όπου έκαιγαν τα κεριά για τα 27 θύματα της τραγωδίας (εκ των οποίων 20 παιδιά ηλικίας από 5 ως 10 ετών), μιλούσε άλλοτε με αποφασιστικότητα και άλλοτε παρηγορητικά για το βαρύ πένθος που σκέπασε τις ΗΠΑ. «Διότι, ποια άλλη επιλογή έχουμε;» πρόσθεσε.«Δεν επιτρέπεται να δεχθούμε να γίνουν αυτές οι τραγωδίες μέρος της καθημερινότητάς μας. Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να παραδεχθούμε ότι είμαστε ανίσχυροι μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις;»

Την επιμνημόσυνη δέηση και την ομιλία του Ομπάμα (που διήρκησε 19 λεπτά) παρακολούθησαν 1.700 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που κρατούσαν κούκλες που τους είχε δώσει ο Ερυθρός Σταυρός. «Ο Θεός τους κάλεσε δίπλα του» είπε ο πρόεδρος. «Εμείς που μένουμε πίσω πρέπει να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε».

Ο Ομπάμα φέρεται να είναι συγκλονισμένος όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της τραγωδίας, αλλά και επειδή κατηγορείται οι προεκλογικά φοβήθηκε να θίξει το θέμα της οπλοκαταχής προκειμένου να μη χάσει υποστήριξη και ψήφους από το πανίσχυρο λόμπι που στηρίζει την κατοχή όπλων στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στα νοικοκυριά των ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα