«Φρένο» στις παροχές των τραπεζικών στελεχών

Οροφές και προϋποθέσεις στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζών και εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών θέτει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών,
με την οποία ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα σχετικά με την πολιτική αποδοχών που εφαρμόζουν στα διευθυντικά τους στελέχη.

Ειδικότερα, τίθενται δικλίδες ασφαλείας για να υπάρχει έλεγχος στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές
παροχές, τόσο σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών όσο και από πλευράς των εποπτικών αρχών, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πλέον και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Με τον τρόπο αυτό, τα περίφημα «μπόνους» πλέον υπόκεινται σε κανόνες χορήγησης, που εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των ανωτέρω ιδρυμάτων και έτσι αποθαρρύνονται ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των επενδυτών και καταθετών.

Επίσης, με άλλη τροπολογία αυξάνονται από πέντε σε έξι τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω φόρτου εργασίας, όπως αφήνει να εννοηθεί η αιτιολογική έκθεση.

Επειδή όμως ο αριθμός των μελών του νέου δ.σ. είναι άρτιος, σε περίπτωση ισοψηφίας ορίζεται ότι θα «μετράει» η ψήφος του προέδρου.

Ακόμη, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής τέλους 1‰ υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου με βάση το νόμο αυτό, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα