Ελεύθερη μουσική δυνητικά σε χιλιάδες καταστήματα

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας γνωμοδότησε πρόσφατα ότι οι Δήμοι πρέπει να χορηγούν άδειες χρήσης μουσικής σε τοπικούς καταστηματάρχες χωρίς αντίτιμο, εάν αυτοί δηλώνουν υπεύθυνα ότι χρησιμοποιούν μουσική δημιουργών ή άλλων δικαιούχων που δεν έχουν αναθέσει τη διαχείρισή της σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ιδίως στην ΑΕΠΙ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Με την απόφαση αυτή θεωρείται ότι...
δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αρκεί να υποβάλλουν στους δήμους μια υπεύθυνη δήλωση ότι στο κατάστημά τους αναπαράγουν μουσική
από καλλιτέχνες που δεν είναι μέλη οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ιδίως στις προαναφερόμενες) και ως εκ τούτου ο καλλιτέχνης δεν αναμένει να συλλέξει πνευματικά δικαιώματα.

Με απλά λόγια, με την γνωμοδότηση αυτή επιτρέπεται το, μάλλον αυτονόητο ότι, μπορεί να αναπαράγεται χωρίς αντίτιμο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες μουσική από καλλιτέχνες που επιλέγουν να διαθέτουν τη μουσική τους ελεύθερα και για προσωπική και για εμπορική, στην προκειμένη περίπτωση, χρήση.

Επίσης, με αφορμή το γεγονός θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες μέλη κάποιου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποιος είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας;

Κύριος σκοπός του ΟΠΙ είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, η μέριμνα για την εφαρμογή του Ν.2121/1993 και των διεθνών συμβάσεων, η εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Ο ΟΠΙ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ασχολείται γενικά με κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκη και για τους Creative Commons

Η γνωμοδότηση του Ο.Π.Ι., θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη χρήση των αδειών Creative Commons, άδειες με τις οποίες οι καλλιτέχνες μπορούν να διαθέσουν τη μουσική τους ελεύθερα και δωρεάν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αδειοδότης παραιτείται από όλα τα δικαιώματά του επί του έργου του, όπως εξηγεί η ελληνική ομάδα για τις άδειες Creative Commons στην Ελλάδα στην αφιερωμένη ιστοσελίδα creativecommons.gr.

H άποψη της ελληνικής ομάδας Creative Commons

«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ένα θετικό βήμα για τη χρήση μουσικής, από καλλιτέχνες που επιθυμούν την ελεύθερη αναπαραγωγή τους.

Είναι μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο σε πάρα πολλά καταστήματα, που επιθυμούσαν να κάνουν χρήση μουσικής με άδεια Creative Commons, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν την επιμονή ορισμένων Δήμων για αδειοδότηση από φορείς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι άδειες Creative Commons γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς διεθνώς, δίνοντας ένα βήμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να διανέμουν τη μουσική τους ελε
Keywords
Τυχαία Θέματα