Δεν έκλεισε το θέμα των απολύσεων

Πίστωση χρόνου φαίνεται, έστω και πρόσκαιρα, ότι κέρδισε μετά τη χθεσινή συνάντηση του με το κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Στην τρίωρη συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητική Μεταρρύθμισης για το φλέγον ζήτημα της μείωσης στον αριθμό των υπαλλήλων του δημοσίου.

Ο Αντ. Μανιτάκης πληροφόρησε το κλιμάκιο της τρόικας για τεχνικά ζητήματα σχετικά με τον

αριθμό της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του 2013. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον αριθμό των διαθεσίμων υπαλλήλων, τις αυτοδίκαιες αργίες, τα οργανογράμματα, τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και τις μειώσεις δομών στα υπουργεία, όπως τις έχει αποφασίσει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέτασαν παράγραφο προς παράγραφο τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ζήτησαν στοιχεία για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας φοβούμενοι νέο κύμα ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων όπως έγινε και με την εφεδρεία. Ο Αντ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι ο νόμος είναι απόλυτα σύμφωνος με το σύνταγμα και ότι όποιος υπάλληλος αρνείται να μετακινηθεί θα απολύεται.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν θέμα άμεσων απολύσεων αλλά παραμένουν αμετακίνητοι στον οδικό χάρτη του μεσοπρόθεσμου για 25.000 επιπλέον διαθέσιμους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τη δική του πλευρά διαβεβαιώνει ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις. «Θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Μανιτάκης.

Με βάση τον τον προγραμματισμό -όπως έχει αποτυπωθεί και στο μεσοπρόθεσμο- μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να καταργηθούν 12.500 οργανικές θέσεις. Οι πρώτες καταργήσεις θα προκύψουν από τα πλάνα στελέχωσης των υπουργείων που θα είναι έτοιμα σε δυο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων διαθεσίμων δημόσιων υπαλλήλων θα προέρχεται από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους νοσοκομείων, από δήμους και από οργανισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απαντήσει αν θα τηρήσει τη συμφωνία που προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο το 2014. ο Αντ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι θα εντοπιστούν οι κοπανατζήδες, όσοι έχουν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά και όσοι κοπούν στην αξιολόγηση ικανοτήτων.

Ο Αντ. Μανιτάκης προσπαθεί να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αν πειστούν για κάτι τέτοιο ελπίζει ότι θα γίνουν πιο ήπιοι στις απαιτήσεις τους. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο.

Η συζήτηση δεν έληξε και θα συνεχιστεί με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των κλιμακίων της τρόικας και του υπουργείου, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρχει και νέα συνάντηση της τρόικας με τον Αντ. Μανιτάκη.

The post Δεν έκλεισε το θέμα των απολύσεων appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα