Αlpha Bank: Προς αύξηση κεφαλαίου 2,5 – 4,6 δισ. δίχως Coco’s

Ο κύβος ερρίφθη. Όπως και στο παρελθόν, η Αlpha Bank πρώτη από όλες τις τράπεζες, προετοιμάζεται να ανακοινώσει πιθανότατα, σήμερα, ή το αργότερο τις επόμενες ημέρες- όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο newmoney.gr – την σύγκληση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2,5 έως 4,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Τρόικα έχει διαμηνύσει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο.

Μετά την Alpha Bank, σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αναμένεται να εκδώσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση της Αlpha Bank φέρεται να έχει εξασαφαλίσει τα κεφάλαια από ιδιώτες όπως το Paramount Qatar, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα ήδη έχουν γίνει επαφές με funds του εξωτερικού, και αρκετά funds από Βρετανία έχουν λάβει θέση στην μετοχή.

Η Alpha Bank, αναμένεται ότι, θα επιλέξει τελικά τον δρόμο της αύξησης κεφαλαίου μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών, καθώς τα μετατρέψιμα ομολογιακά ενέχουν τον κίνδυνο της έκδοσης νέων μετοχών που θα «αραιώσουν» περαιτέρω την περιουσία των μετόχων της Alpha Bank.

Δηλαδή, αντί του συνδυασμού αύξησης κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ και έκδοση ομολογιών (Convertible ContigenT) 2 δισ. ευρώ, θα διεξαχθεί μόνο αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2,5 – 4,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 πέσει κάτω από το όριο 9% τότε, οι ομολογίες μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές με συνέπεια το dilution (αραίωση μετοχών).

Η Alpha Bank, όπως ανακοίνωσε ήδη διαθέτει δείκτη Tier 1. Περαιτέρω, ένας άλλος λόγος για τον οποίο απορρίπτονται τα Coco’s είναι το υψηλό επιτόκιο 7% που προσαυξάνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο.

Ποια είναι η Alpha Bank Η Αlpha Bank είναι από τις μοναδικές συστημικές τράπεζες με θετικά ίδια κεφάλαια 2 δισ. ευρώ και μερίδιο αγορά 23% ( μαζί με την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας ). Τα δάνεια ανέρχονται σε 55,5 δις. ευρώ και οι καταθέσεις σε 41,3 δις. ευρώ. Τα ποσοστά που κατέχουν οι μέτοχοι είναι κ. Γ. Κωστόπουλος και ίδρυμα Κωστόπουλου 9%, Oλλανδικό fund Αbp 2%, Fidelity 1,1%, Έλληνες θεσμικοί 9% και 56% μικρομέτοχοι. Η μετοχική σύνθεση των ιδιωτών μετόχων είναι 133 χιλιάδες εκ των οποίων οι 723 κατέχουν πάνω από 50 χιλιάδες μετοχές.

The post Αlpha Bank: Προς αύξηση κεφαλαίου 2,5 – 4,6 δισ. δίχως Coco’s appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα