To Ιράν καταδικάζει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τον Καναδά

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ καταδίκασε τη χθεσινή απόφαση του Καναδά να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
και κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας ότι βρίσκεται «υπό την επιρροή του σιωνιστικού καθεστώτος», μεταδίδουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

«Η σημερινή κυβέρνηση του Καναδά είναι μια εξτρεμιστική κυβέρνηση υπό την επιρροή
του σιωνιστικού καθεστώτος, η οποία λαμβάνει μέτρα για να ασκήσει πίεση στον ιρανικό λαό και για να προκαλέσει προβλήματα στους πολίτες της χώρας μας», δήλωσε ο Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Ιράν θα δώσει την «κατάλληλη απάντηση» στην απόφαση της καναδικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε χθες το άμεσο κλείσιμο της πρεσβείας της στο Ιράν και την απέλαση όλων των ιρανών διπλωματών που βρίκονται στον Καναδά, επικαλούμενη κυρίως την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια της Τεχεράνης προς το συριακό καθεστώς.

«Το ιρανικό καθεστώς παρέχει μια συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ). Αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Απειλεί τακτικά την ύπαρξη του Ισραήλ και προβαίνει σε αντισημιτικές δηλώσεις. Το Ιράν είναι από τις χώρες με τις περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Δίνει καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις παρέχοντάς τους υλική βοήθεια, γεγονός που υποχρεώνει τον Καναδά να συμπεριλάβει επισήμως το Ιράν στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία κατ΄εφαρμογήν του νόμου περί δικαιοσύνης προς τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπερντ.

Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι ο Καναδάς έχει ήδη λάβει «παράνομα μονομερή μέτρα, κυρίως κυρώσεις κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών ιρανών πολιτών ή ακόμα τη διακοπή των προξενικών υπηρεσιών στους Ιρανούς».

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, περίπου 400.000 Ιρανοί ζουν στον Καναδά.
Keywords
Τυχαία Θέματα