Bloomberg: Τα σενάρια εκτός ευρώ για Κύπρο

Οι χειρισμοί της Ευρώπης για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δείχνουν όλο και πιο χαοτικοί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν μετατραπεί σε “παιχνίδι του δειλού” (Game of Chicken) με τρεις παίκτες, την Κύπρο, τη Ρωσία και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στο Bloomberg

View, το αρχικό σχέδιο που ήθελε τους καταθέτες να πληρώσουν για τη διάσωση ήταν απαράδεκτο. Το κυπριακό κοινοβούλιο το απέρριψε, και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 25η Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία θα κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης που κρατάει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ζωντανό.

Εντύπωση προκαλεί σε αυτό το “φιάσκο”, λέει το Bloomberg, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση. Από τότε που η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο όποιο υπήρχε μεγάλο μερίδιο επενδύσεων κυπριακών τραπεζών, ήταν προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό test για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, στο οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει, υποχρεώνοντας σε απώλειες τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και άνοιγμα εκ νέου των τραπεζών υπό νέα ιδιοκτησία…

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

The post Bloomberg: Τα σενάρια εκτός ευρώ για Κύπρο appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα