Υπάρχει κι άλλος τρόπος…

20:22 1/3/2012 - Πηγή: Olympia


Κι αν είναι να πεθάνουμε για την
Ελλάδα
Θεία είναι η δάφνη
Μια φορά κανείς πεθαίνει!
Λ. Μαβίλης
Χιλιάδες είναι τα περιστατικά των Ελλήνων που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την Πατρίδα. Με χρυσά γράμματα είναι τα ονόματα αυτών που ενσυνείδητα προσέφεραν την ζωή τους θυσία, για τη νίκη, τη δόξα και την Ελευθερία.
Ανασύρω τυχαία από τη μνήμη μου τρείς περιπτώσεις, που μου είχαν κάνει εντύπωση, από τα σχολικά μου κιόλας χρόνια, σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, που αποδεικνύουν την διαχρονικότητα

του ηρωισμού και της αγάπης του Έλληνα για την πατρίδα του.
Κόδρος. Αρχαίος βασιλιάς των Αθηνών, 1000 χρόνια περίπου π.Χ
Οι Δωριείς εισβάλουν στην Αττική και φθάνουν μπρος στην Αθήνα. Το Μαντείο των Δελφών τους είχε δώσει έναν περίεργο χρησμό, ότι θα νικήσουν μόνο αν δεν φονευθεί ο βασιλιάς Κόδρος. Αυτό το είχε μάθει ο βασιλιάς και για να σώσει την πόλη του, ντύθηκε σαν χωρικός, πήρε ένα δρεπάνι, βγήκε από την πόλη και προχώρησε προς το μέρος των εχθρών. Συνάντησε δύο στρατιώτες, λογομάχησε επίτηδες μαζί
τους και εκείνοι τον σκότωσαν.
Οι Δωριείς μόλις έμαθαν τον θάνατό του, επηρεασμένοι από τον χρησμό, εγκατέλειψαν την Αττική. Οι Αθηναίοι από ευγνωμοσύνη για την φιλοπατρία και αυτοθυσία του Κόδρου, κατήργησαν το θεσμό της βασιλείας γιατί δεν θεωρούσαν άλλον αντάξιο για διάδοχο.
Αργότερα τον τίμησαν με ανδριάντα του – έργο του Φειδία-, στον περίβολο των Δελφών.
Σαμουήλ. Ερχόμαστε στο έτος 1803 στο Σούλι. Πάνω σ΄ένα απότομο βράχο βρίσκεται ο Πύργος ο λεγόμενος Κούγγι. Όταν οι Τουρκαλβανοί κατέλαβαν το Σούλι, ο Τζαβέλας με 600 παλικάρια κλείστηκε στον Πύργο και απέκρουσαν τέσσερις εφόδους των Τουρκαλβανών. Ο Αλή πασάς αναγκάστηκε να κλείσει συμφωνία μαζί τους και να αφήσει να αναχωρήσουν ελεύθεροι με τις οικογένειες και τα πράγματά τους. Μετά την αναχώρησή τους έμεινε ο καλόγηρος Σαμουήλ με δύο πολεμιστές για να παραδώσει το φρούριο. Όταν οι Τουρκαλβανοί ήλθαν να το παραλάβουν, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν όλοι στον αέρα. Ο ποιητής Βαλαωρίτης ύμνησε την αυτοθυσία τους με το ποίημα ( ο Σαμουήλ).
Αρκάδι. Στο Ρέθυμνο σ΄ένα οροπέδιο 500 μ. υψόμετρο στον Ψηλορείτη βρίσκεται το ιερό μοναστήρι. Ήταν το εθνικό κέντρο στις επαναστάσεις των Κρητών εναντίον των Τούρκων κατακτητών.
Απόκτησε την αιώνια δόξα του δίπλα στο Σούλι και το Μεσολόγγι κατά την διάρκεια της γιγαντομαχίας του 1866. Οι Τούρκοι το πολιόρκησαν στις 6 Νοεμβρίου με 22.000 χιλ. στρατό και πυροβολικό. Οι υπερασπιστές ήταν μόνο 300 αποφασισμένοι να πέσουν για την πατρίδα. Βοήθεια δεν μπορούσε να έρθει λόγω ραγδαίας βροχής και χιονοθύελλας. Η λυσσαλέα μάχη κρατούσε 3 μέρες. Στις προτάσεις του Μουσταφά πασά να φύγουν ελεύθερα, οι πολιορκούμενοι , σαν άλλοι ήρωες των Θερμοπυλών, απάντησαν: Θα μείνωμε και θα αντισταθούμε ως το τέλος. Όρκος και σύνθημά μας είναι η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ή ο θάνατος. Δε θέλομε ν, ακούσωμε τίποτε άλλο.
Την παραμονή της τελε
Keywords
Τυχαία Θέματα