Ξεκινά, η νεαρή Προεδρική Δημοκρατία της Τσεχίας.

22:09 11/1/2013 - Πηγή: Olympia

Πρόσφατα ο λαός της Τσεχίας άλλαξε στην ουσία τη μορφή του πολιτεύματός του από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία. Η εκλογή του Προέδρου του κράτους θα γίνεται πλέον απευθείας από το λαό σε δύο γύρους (ο πρώτος είναι σήμερα και αύριο). Στην εκλογή αυτή συμμετέχουν ήδη εννέα υποψήφιοι. Η αλλαγή που έκανε ο λαός της Τσεχίας στο Σύνταγμά του, δεν σταμάτησε μόνο… στο επίπεδο αλλαγής της μορφής του πολιτεύματος, αλλά στην ουσία υπερκέρασε τις εξαρτήσεις από τα κόμματα, αναδεικνύοντας την ίδια την ανθρώπινη αξία

και προσωπικότητα.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να είναι κανείς υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της Τσεχίας, δεν είναι απαραίτητο να είναι αρχηγός κόμματος ή να υποδεικνύεται από κόμματα. Για την κατάθεση υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία είναι απαραίτητη η στήριξη είκοσι βουλευτών ή δέκα γερουσιαστών, ή η συγκέντρωση υπογραφών τουλάχιστον 50.000 ενήλικων πολιτών. Δηλαδή ακόμα και ανεξάρτητες και άξιες προσωπικότητες, δεν είναι απαραίτητο πλέον να περνούν μέσα από τα κομματικά μαγειρεία, αλλά μπορούν να απευθυνθούν άμεσα στους πολίτες και να ζητήσουν 50.000 υπογραφές. Εκείνος που θα συγκεντρώσει τον αριθμό αυτό των υπογραφών μπορεί αυτόματα να είναι υποψήφιος και εφόσον εκλεγεί από το λαό, θα γίνει ο αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας, χωρίς ποτέ να έχει περάσει την πόρτα κανενός κόμματος.

Τέτοια πρόταση για ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας και προσωπικότητας, έξω από τα κόμματα, δεν πρόκειται να ακούσουμε από κανένα κόμμα στην Ελλάδα, αφού η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία είναι από τη φύση της κομματική δημοκρατία και κανένας δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ή ΠτΔ, αν δεν είναι αρεστός στα κομματικά συμφέροντα.

Οι μόνες φωνές, που ακούγονται μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των πολιτών από τις κομματικές ηγεμονίες και εξαρτήσεις είναι εκείνες της κίνησης πολιτών ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή http://www.neosyntagma.net η οποία κάνει παρόμοια ακριβώς πρόταση, τόσο για την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος, όσο και για τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφιοτήτων των αρχηγών της εκτελεστικής εξουσίας.

Πέτρος Χασάπης


Keywords
Τυχαία Θέματα