Τα κοψίματα της εβδομάδας των μισθών και των λαιμών

21:47 10/1/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Αμετανόητος

Oταν έτυχε να διαβάσω πρόσφατα το ακόλουθο άρθρο
http://www.guardian.co.uk/society/2012/jan/08/cut-working-week-urges-thinktank?CMP=twt_fd
από μία έγκριτη και σοβαρή Βρετανική εφημερίδα, ήρθαν στο νού μου οι στιγμές που ισχυρίστηκαν πολλοί άνθρωποι (αλλά και εγώ)  ότι όλο το Παγκόσμιο σύστημα θα μπορούσε να «δουλέψει» αλλιώς…
Και όχι βέβαια να περάσει αμέσως στην σοσιαλιστική κοινωνία και κατόπιν στη κουμουνιστική όπως φαντάστηκαν κάποιοι…
Δεν μιλάμε για τόσο επαναστατικά πράγματα…  
Αλλά

μάλλον, καλύτερα, διαβάστε μόνοι σας το άρθρο, σε ελεύθερη δική μου μετάφραση και θα καταλάβετε.Από την Guardian.

[ Κόψτε την εργάσιμη εβδομάδα σε ένα μέγιστο των 20 ωρών, παροτρύνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Επιμερισμένη εργασία και αύξηση των μέσων αναψυχής είναι η απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία, οι ισχυρισμοί της «δεξαμενής σκέψης»

Η Βρετανία αγωνίζεται να διαχωρίσει τη θέση της στην πιστωτική κρίση, καταπονημένοι υπερεργατικοί γονείς που έχουν ενοχή γιατί μετά βίας βλέπουν τα παιδιά τους,το διοξείδιο του άνθρακα διαχέεται στην ατμόσφαιρα από τα ενεργοπεινασμένα γραφεία μας και σπίτια. Στο Λονδίνο την Τετάρτη, οι εμπειρογνώμονες θα συγκεντρωθούν για να προσφέρουν μια νέα λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα με τη μία:
μικρότερη εβδομάδα εργασίας.

Μια δεξαμενή σκέψης, το New Economics Foundation (NEF), το οποίο έχει οργανώσει την εκδήλωση με το Κέντρο για την ανάλυση του κοινωνικού αποκλεισμού στο London School of Economics, υποστηρίζει ότι αν όλοι εργάζονταν λιγότερες ώρες - ας πούμε, 20 ή μια εβδομάδα - θα υπήρχαν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας , οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και η ενεργοβόρα υπερβολική κατανάλωση θα μειώνονταν σταδιακά.
Η Anna Coote, του NEF, δήλωσε:
«Υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των ανθρώπων που έχουμε πάρα πολύ καλά αμειβόμενη εργασία, και αυτοί που έχουν πολύ λίγο ή καθόλου."
Υποστήριξε ότι πρέπει να σκεφτούμε και πάλι για το τι συνιστά την οικονομική επιτυχία, και με στόχο την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ της Βρετανίας, η ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης:
«Απλά ζούμε για να εργαζόμαστε, και εργαζόμαστε για να κερδίσουμε, και να κερδίζουμε για να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικά στοιχείο ότι εάν έχετε λιγότερες ώρες εργασίας από τον κανόνα, έχετε μία λιγότερο επιτυχημένη οικονομία.Ακριβώς το αντίθετο».
Ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας και τις Κάτω Χώρες.

Ο Robert Skidelsky, Κεϋνσιανός οικονομολόγος, ο οποίος γράφει ένα υπό έκδοση βιβλίο με το γιο του Edward, με τίτλο «Πόσο είναι αρκετό;» υποστήριξε ότι η ταχεία τεχνολογική αλλαγή σημαίνει ότι, ακόμα και όταν η ύφεση έχει τελειώσει, θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας,στα επόμενα χρόνια.
"Η πολιτισμένη απάντηση θα πρέπει να είναι η κατανομή της εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί κατ 'ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας."

Πολλοί οικονομολόγοι κάποτε πί

Keywords
Τυχαία Θέματα