Στυλιανίδης στην Stuttgarter Zeitung: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα στερείται ιστορίας αλλά και μέλλοντος.

Αποσπάσματα συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung

- Τι συνηγορεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ευρωζώνης αλλά και η βάση των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα στερείται ιστορίας

αλλά και μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν αποτελείται μόνο από πλούσια κράτη αλλά αποτελεί τη συνύπαρξη μεγάλων και μικρών, πλουσίων και φτωχών, Δύσης και Ανατολής. Αυτή η σύνθεση αποτελεί την κοινή μας ταυτότητα.

- Επαρκεί αυτό για να ξεπεράσετε την κρίση;

Το κεντρικό πρόβλημα έγκειται στο ότι χάσαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική πολιτική ευρωπαϊκή ένωση. Δημιουργήσαμε ένα πλοίο που ήταν προετοιμασμένο να πλεύσει μόνο σε ειρηνικά νερά. Τώρα, βρισκόμαστε στο μέσο μιας καταιγίδας και δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε. Χρειαζόμαστε μια πολιτική ένωση. Μόνο η οικονομική συνεργασία και η νομισματική ένωση δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.

- Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στην Ε.Ε. ο εγωισμός.

Σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης οι πολιτικοί γιατί δεν προπαγάνδισαν επαρκώς και αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή ιδέα. Όταν πήγαινε κάτι καλά  σε ένα κράτος, το πιστωνόταν η εκάστοτε κυβέρνηση. Όταν πήγαινε κάτι στραβά, τότε έφταιγαν οι Βρυξέλλες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες θα πρέπει να ταυτιστούν περισσότερο με την Ευρώπη, πχ μέσω μιας απευθείας εκλογής του προέδρου της Ευρώπης. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ πόλεων, δήμων και κοινοτήτων.

- Στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα κέρδισαν εξτρεμιστικά κόμματα πολλές ψήφους. Υπάρχει κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας;

Αυτό πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τέτοιου είδους εξτρεμιστές και εθνικιστές. Τώρα, ωστόσο, που απειλούνται πολλοί άνθρωποι από τη φτώχεια, «δραπετεύουν» σε τέτοιες ιδέες. Προκειμένου να ελέγξουμε αυτές τις ακραίες δυνάμεις πρέπει να κάνουμε κάτι και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν εννοώ μόνο οικονομική βοήθεια, αλλά ηθική και πολιτική υποστήριξη. Όταν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, παρά τις τόσες πολλές προσπάθειες και στερήσεις βλέπουν μόνο να τους κουνάνε το δάχτυλο δεν είναι καλό. Και αυτό είναι ζήτημα σεβασμού.

- Νιώθετε οι Έλληνες μόνοι;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα των μεταναστών. 90% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη εισέρχονται μέσω της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό μας κοστίζει κάθε χρόνο πάρα πολλά χρήματα. Δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δωρεάν ιατρική περίθαλψη και κοινωνική βοήθεια. Και όλα αυτά πληρώνονται από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Όταν κάποιος ασκεί κριτική ότι δεν αποταμιεύουμε, θα πρέπει να συνεκτιμά και αυτή την κατάσταση.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα