Σκάνδαλο στη FED; Σε ποιόν έδωσε 586 δισ. δολ. το 2008 για την ..ευρωπαϊκή κρίση χρέους;

Μυστικοί παραμένουν οι αποδέκτες των κεφαλαίων που αποστέλλει μέσω ισοτιμιακών swaps η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ως ενίσχυση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δανείζει δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους διοχετεύουν

τη ρευστότητα σε κατά τόπους εμπορικά τραπεζικά ιδρύματα. Το μεγαλύτερο ύψος δανεισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (586 δισ. δολ.).

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό του δημοσίευμα, ενώ η FED δημοσιοποιεί όλες τις άλλες συναλλαγές της με κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω δεν παρακολουθεί που καταλήγουν τελικά τα δολάριά της, καθώς οι ευρωπαίοι δεν μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες με μη ευρωπαίους.

Η αδιαφάνεια αυτή αφήνει στο σκοτάδι την κυβέρνηση αλλά και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα δανειακά προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τρίμηνος δανεισμός της ΕΚΤ μέσω των swaps αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 50,7 δισ. δολ. από 400 εκατ. δολ., μετά την ανακοίνωση της 30ης Νοεμβρίου ότι η FED σε αρμονία με την ΕΚΤ και τέσσερις ακόμη κεντρικές τράπεζες μείωσαν το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αρκετές φωνές πολιτικών στις ΗΠΑ ζητούν ήδη επισταμένα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα στοιχεία των δανεισμού. Μόλις το 2010 η πράξη Dodd Frank επέβαλε στη FED διαδικασίες αυξημένης διαφάνειας ακριβώς για τις διόδους χρηματοδότησης, ενώ και ο επικεφαλής της, Ben Bernanke, ξεκίνησε φέτος τις τακτικές συνεντεύξεις τύπου με σκοπό να καταστήσει τους αντικειμενικούς στόχους της FED σαφέστερους στο κοινό.

«Οι αμερικανοί ίσως είναι αναγκασμένοι να δεχθούν την πολιτική των μη αποκαλύψεων ως συνθήκη που προστατεύει την ίδια την αμερικανική οικονομία από τις αναταράξεις της ευρωπαϊκής πλευράς του Ατλαντικού», λέει ο Dean Baker ένας εκ των δύο διευθυντών του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών ερευνών στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εν λόγω swaps δεν πρέπει να συγχέονται με τα επείγοντα δάνεια της FED προς τράπεζες, τα οποία έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2008 περιλαμβάνοντας περίπου 538 δισ. δολ. τα οποία ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί οίκοι δανείστηκαν απευθείας.

Οι ξένες τράπεζες δανείστηκαν δολάρια από τη FED με τριμηνιαία διάρκεια σε αντάλλαγμα για ευρώ, λίρες και γεν. Το 80% της χρηματοδότησης αυτής κατά τη διάρκεια της κρίσης ενυπόθηκων δανείων κατευθύνθηκε στην ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος τύπου, η ΕΚΤ δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει ονόματα δανειοληπτριών υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και δεν θα διαρρεύσει τις πληροφορίες εκτός των 17 κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Είναι πιθανό, αναφέρει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ανησυχούν ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης, οι δανειολήπτες μπορεί να στιγματιστούν. «Η πιθανότητα αυτή αν και συνήθως υπερπροβάλλεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντη», λέει ο Ralph Bryant, πρώην διευθυντ

Keywords
Τυχαία Θέματα