Σε τέσσερις δόσεις ..η δόση! Τι συμφωνήθηκε για το χρέος

“Παραδέχομαι ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία αλλά όλες οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν σήμερα θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο”, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Z. K. Γιούνκερ, επισημαίνοντας οτι υπήρξε πολιτική συμφωνία για την χορήγηση της επόμενης δόσης.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 43,7 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης

δόσης που τελικά θα είναι 34,4 δισ. θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου. Η χορήγηση των υπολοίπων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις στο α’ τρίμηνο του 2013.

Στο «κοκτέιλ» για την μείωση του χρέους περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων,η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, η παράταση της λήξης ομολόγων αλλά και το πάγωμα για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF. Οι χώρες (εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης) θα συμμετέχουν και με διάθεση στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

Οι δανειστές υπόσχονται τα κεφάλαια αλλά βάζουν «σκληρούς όρους». Ξεκάθαρα αναφέρεται στο κείμενο του eurogroup ότι «η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους». Θα μεταφέρει στο λογαριασμό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα «η Ελλάδα θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για της συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό».

Σημείο «κλειδί» είναι και η διαδικασία επαναγοράς χρέους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα δοθεί τυπικά το πράσινο φως για τη εκταμίευση από την πλευρά των ευρωπαίων.

Το ΔΝΤ θα περιμένει να δει και τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς, όπως δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ, πριν κάνει την εισήγηση της στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Το σχέδιο επαναγοράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του eurogroup δεν θα πρέπει να γίνει με πρόταση που θα προβλέπει τιμή υψηλότερη από αυτή που είχαν τα ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή κοντά στο 35% της ονομαστικής αξίας.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα