Πρόβα τζενεράλε για τη μεγάλη σύγκρουση

10:52 28/7/2012 - Πηγή: Olympia

Επιχείρηση «συμμάζεμα ενός σπάταλου κράτους» ή επίδει­ξη πυγμής σε βάρος ενός δη­μόσιου τομέα που δεν έχει τίποτ’ άλλο να δώσει; Ό,τι και αν πιστεύει κανείς, η επόμενη πολιτική μάχη στην Ελλάδα θα δοθεί σε αυτό ακριβώς το οικονομικό πεδίο.

Από τη διαχείριση της κρίσης στη Χαλυβουργία μέχρι και τη δημοσιοποί­ησης της λίστας (Πάγκαλου) των οργα­νισμών που θα συγχωνευθούν ή και θα κλείσουν, η κυβέρνηση του Αντώνη Σα­μαρά και των συνεργατών του (Βενιζέ­λου και Κουβέλη, για να μην ξεχνιόμα­στε) δεν κρύβει την πρόθεσή της

να έρ­θει σε σύγκρουση με την τάξη του ελ­ληνικού δημόσιου τομέα. Ο λόγος δεν είναι… απλός: δεν έχει τίποτα καλύτερο να προτείνει στους δανειστές. Και οι δανειστές μας δυστυχώς δεν επιθυμούν παρά περισσότερες απολύσεις, ώστε κάποια στιγμή να μειώσουν την εργατι­κή αποζημίωση. Δηλαδή, τους μισθούς, τις συντάξεις, την ασφαλιστική και φαρ­μακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Χωρίς ενεργούς εργαζόμενους, δεν θα χρειάζεται και κοινωνικό κράτος. Οπότε σε μια χώρα όπου κανείς δεν θα θεμελιώνει συνταξιοδοτικά και ασφαλι­στικά δικαιώματα (μια και οι περισσότε­ροι θα εργάζονται αντί… φιλοδωρήμα­τος), το Δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται σε… σπατάλες και τελικά θα καταφέ­ρει να πληρώσει τους δανειστές στην ώρα του. Αντιληπτό λοιπόν και το γιατί η κόντρα που θα ξεκινήσει τις προσε­χείς ημέρες (από σήμερα, που είναι το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, μέχρι αύριο, που είναι του πρωθυπουργού) θα οδηγήσει στη μητέρα όλων των μα­χών (κοινωνική, οικονομική και πολιτική) στη μεταπολιτευτική (για να μην πούμε και μετεμφυλιακή) Ελλάδα.

 

Απέναντι στην κοινωνία

Κάθε ημέρα που περνά, η τακτική επίδειξης πυγμής (που πρέπει να δεί­χνει ο πρωθυπουργός για να ικανοποι­ήσει τους δανειστές) τον φέρνει αντιμέ­τωπο με χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε και τον λο­γαριασμό: Αν το πρώτο θέμα ήταν η Χα­λυβουργία των 200-300 εργαζομένων, σύντομα θα ακολουθήσουν οι υπάλλη­λοι της λίστας των 255 επιχειρήσεων του Δημοσίου (σ.σ.: της λίστας Πάγκα­λου) που ξεπερνούν τους 6-7.000. Όταν σε λίγους μήνες ανοίξει το θέμα της ΔΕΗ, σε αυτούς θα προστεθούν σχεδόν άλλοι 35.000 εργαζόμενοι, ενώ με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που περιλαμ­βάνεται στις λίστες των αποκρατικοποι­ήσεων θα ξεπεράσουμε τα 65.000 άτο­μα. Εάν προσθέσουμε τις άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, οι «απέναντι» αυ­ξάνονται κατά 15.000 ακόμη, ενώ εάν μιλήσουμε για όσους θίγονται από τα ειδικά μισθολόγια (και την κατάργησή τους), θα πρέπει να προσθέσουμε στον «στρατό» του αντιπάλου άλλες 250.000 άτομα. Ακόμη και μέτρα που έχουν σχε­διαστεί για να φέρουν 50 με 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως η πληρωμή του μισού μισθού των κληρικών από την Εκ­κλησία και ο τερματισμός των «αιωνίων φοιτητών», που δείχνουν να μην είναι άδικα, θα προσθέσουν στους «αντίπα­λους» άλλες 100.000 φανατικούς.

Πράγματι, δύσκολος εχθρός για μια κυβέρνηση που ταλαιπωρήθηκε αρκε­τά να αντιμετωπίσει μια απλή κομματι­κή σύγκρουση στη Χαλυβουργ

Keywords
Τυχαία Θέματα