Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή.

18:44 4/12/2012 - Πηγή: Olympia

Του Δημήτρη Περάκη

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή του Συντάγματος, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των συνθηκών της υπαγωγής της χώρας μας στο πρώτο Μνημόνιo. Ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν ότι εδώ και περίπου 10 μήνες έχει ιδρυθεί η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», αίτημα των μελών της οποίας είναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος σύμφωνα με τους έξι (6) άξονες της Διακήρυξής της, το οποίο θα προκύψει κατόπιν Λαϊκής

Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Αρχικώς, οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» ήταν 12. Σήμερα η Πρωτοβουλία αριθμεί περί τα 900 μέλη και 2.000 φίλους στη σελίδα του Facebook. Έλληνες πολίτες από όλο τον κόσμο γνωρίζουν καθημερινά την Πρωτοβουλία και υπογράφουν τη Διακήρυξη, ενισχύοντας το συλλογικό αίτημα για ένα νέο Σύνταγμα για την Ελλάδα, διαμορφωμένο μέσα από ανοιχτές, σύγχρονες, συμμετοχικές διαδικασίες.

Ζήτησα από τον δικηγόρο και οικονομολόγο, Πέτρο Χασάπη, μέλος της Πρωτοβουλίας, να μας διαφωτίσει αναφορικά με τους σκοπούς και τη δράση της.

Πείτε μας κατ’ αρχήν με λίγα λόγια πώς γεννήθηκε αυτή η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή.

«Προς το τέλος του έτους 2011 έγινε μια εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Από τις ομιλίες που έγιναν και τις παρεμβάσεις του κοινού φάνηκε αμέσως η ανάγκη ριζικής αλλαγής του Συντάγματος, ως η μοναδική διέξοδος στην πολύπλευρη κρίση. Από αυτή την εκδήλωση προήλθε μια ομάδα από 12 αποφασισμένους πολίτες οι οποίοι και αποτέλεσαν τους ιδρυτές της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, που ιδρύθηκε και επίσημα στις 9 Ιανουαρίου 2012.»

Πόσο σας επηρέασε το παράδειγμα της δημόσιας διαβούλευσης που έγινε πρόσφατα στην Ισλανδία;

 «Η ιδέα της ριζικής αλλαγής του Συντάγματος από τον ίδιο το λαό, είχε αναπτυχθεί σε καθένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη από παλιότερα. Εγώ για παράδειγμα έχω γράψει σχετικό βιβλίο με τον τίτλο «Το τέλος των πρωθυπουργών» από το 1994.  Επομένως το παράδειγμα της Ισλανδίας δεν ήταν η πηγή της έμπνευσής μας. Το παράδειγμα όμως της Ισλανδίας, το οποίο έχει να κάνει όχι τόσο με την ίδια την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά με τον τρόπο που έγινε το νέο Σύνταγμα από τον ίδιο το λαό με δημόσια διαβούλευση, φυσικά και μας δείχνει ένα σίγουρο δρόμο που θα μπορούσαμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε.»

Μέσα από ποιες διαδικασίες θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Κατ’ αρχήν το όποιο Σύνταγμα προκύψει θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από τον ίδιο το λαό. Όμως για το πώς θα προκύψει αυτό το Σύνταγμα από το λαό, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι αυτός που ακολούθησαν οι Ισλανδοί. Δηλαδή η εκλογή Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (στην Ισλανδία ήταν 25μελής, εδώ φυσικά μεγαλύτερη) αποτελούμενη από απλούς πολίτες, οι οποίοι και θα διαχειριστούν τη δημόσια διαβούλευση και θα συντάξουν το τελικό κείμενο. Αν όμως

Keywords
Τυχαία Θέματα