Που πάμε;

Γράφει ο Χρήστος ΑποστολίδηςΠρος κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα και ειδικά Έλληνα πολιτικό.Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.Παρουσιάζεται εφιαλτικό το σενάριο της μη καταβολής από πλευράς “συμμάχων” της λεγόμενης 6ης δόσης μιας γενικά παραδεκτής απαράδεκτης συμφωνίας που παραβιάζει κάθε έννοια καλής συμμαχίας, ευρωπαϊκών θεσμών και δικαίου για να μην αναφέρω την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος που συνεχίζετε σήμερα από τα μεγαλύτερα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου.Ας δούμε όμως, τί μπορούσε να έχει γίνει μήνες πριν ώστε η χώρα να βρεθεί με μια τεράστια οικονομική ανάσα….Στις 24/5/2011 έλαβα την
παρακάτω απάντηση από το γραφείο του Υπουργού ανάπτυξης Κου Χρυσοχοϊδη :“Αγαπητέ  κύριε  Αποστολίδη,Σας  ευχαριστούμε  θερμά  για την  επιστολή  που  στείλατε  προς  τον  Υπουργό  Περιφερειακής Ανάπτυξης &  Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη  Χρυσοχοϊδη.Θεωρούμε  εποικοδομητικό σε  αυτή  τη δύσκολη  συγκυρία, οι  πολίτες  να  προσπαθούννα βρουν  λύσεις  για τη  χώρα μας. Με  εκτίμηση,Μ.Λ.”Ποιά όμως ήταν η πρόταση και πόσο επίκαιρη είναι σήμερα?

Τα νούμερα και μεγέθη που αναφέρω είναι στρογγυλοποιημένα και προσεγγιστικά χάριν ευκολίας.

Όλες οι ευρωπαικές χώρες έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν δικά τους νομίσματα σαν αναμνηστικά (εκτός από τα 2 ευρώ που έχουν ειδική ρύθμιση σαν νόμισμα γενικής κυκλοφορίας) με ονομαστική αξία άλλη από αυτή των νομισμάτων κυκλοφορίας και τα οποία γίνονται δεκτά σαν ονομαστική αξία μόνο εντός της εκδίδουσας χώρας.

Συνήθως εκδίδονται νομίσματα με υψηλό μεταλλικό περιεχόμενο (πχ μια ουγγιά χρυσός = 1540$/1000€) αλλά μικρή ονομαστική αξία (100 ευρώ/500 ευρώ) και τιμή πώλησης σαν συλλεκτικά αντικείμενα πλέον μεγαλύτερη της τιμής του μετάλλου πχ, 1500€. Ο σκοπός είναι να πωληθεί μέταλλο με κάποιο premium …. και φυσικά στο γεγονός ότι η ονομαστική αξία είναι τόσο μικρή που κανείς ποτέ δεν θα το χρησιμοποιήσει. Επίσης η κυκλοφορία αυτών των νομισμάτων είναι το πολύ λίγες χιλιάδες κομμάτια.

Ακούγονται πολλά για τον χρυσό της Ελλάδας.
Ακόμα και να μήν έχουμε ούτε μια ουγγιά σε ΤΤΕ ή αλλού κρατικό απόθεμα, μπορούμε πάντα να βγούμε στην αγορά και να σηκώσουμε 92 τόνους χρυσό!
Κόστος με “σημερινές” τιμές 1500$US/troy oz = 5δις $US ή περίπου 3,3δις €.
Το μπασταρδεύουμε με χαλκό/ασήμι (ίσως και κάποιο άλλο εξωτικό μέταλλο για να προστατεύσουμε το κράμα) ώστε να προκύψει χρυσός 14-22 καρατίων (ανάλογα την ποσότητα που θα θελήσουμε τελικά να προκλύψει).
Με θεωρητικό ιδεώδες να προκύψει ένα νόμισμα ίδιο με την χρυσή λίρα αγγλίας, θέλουμε ένα νόμισμα βάρους 8γρ περίπου με 92% καθαρό χρυσό και ένα 8% χαλκό/ασήμι ή ότι άλλο.
Θα χρειαστούμε επιπλέον 8 τόνους μέταλο (με 92% χρυσό 6% χαλκό 1,5% ασήμι και 0,5% πλατίνα θέλουμε μέταλλο κόστους 3,4δις €).
Με μια παρόμοια σύνθεση, έχουμε 100 τόνους μέταλο το οποίο θα μας δώσει 12,5εκ νομίσματα των 8 γραμμαρίων. (με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορούν κάλλιστα να εκδοθούν σχεδόν τα διπλάσια αλλά με μειωμένη σύνθεση – μειω

Keywords
Τυχαία Θέματα