Ποιοι θα… κουμαντάρουν τις τράπεζες

Το τρίτο, και κατά τους επαΐοντες, σημαντικότερο, όργανο ελέγχου στην λειτουργία των τραπεζών πρόκειται να εγκατασταθεί στις αρχές του 2013 στα γραφεία διοίκησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα προσομοιάζουν έτσι πλέον με αίθουσες εντατικής… Πρόκειται για τους νέους επιτρόπους της ΕΕ και συγκεκριμένα της Directorate General for Competition (DG Comp) δηλαδή της γενικής διεύθυνσης επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ, οι οποίοι θα «προστατεύουν» τα συμφέροντα του ενός από τους τρεις μετόχους του ΤΧΣ και, θεωρητικά,
των δανειοληπτών και των πολιτών.

Στην ουσία όμως θα αποτελούν πολυμελείς ομάδες ελεγκτικών ή συμβουλευτικών οίκων οι οποίες θα παρακολουθούν και θα διαμορφώνουν την πολιτική σε τρεις καίριους τομείς: Την βιωσιμότητα των τραπεζών, την αναδιάρθρωση και επιστροφή στην κερδοφορία και την συμμόρφωση τους με τον ανταγωνισμό. Κατ’ αναγωγή τους δίδεται δικαίωμα αρνησικυρίας σε σχεδόν όλες τις τραπεζικές λειτουργίες και έρχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες εκπροσώπους του ΤΧΣ και τους εκπροσώπους του δημοσίου που τοποθετηθήκαν με τον νόμο Αλογοσκούφη.

Οι μνηστήρες

Οκτώ οίκοι είναι οι βασικοί μνηστήρες για το έργο της DG Copm και τις συμβάσεις έργου με τις οποίες θα γίνει η εμπλοκή τους. Πρόκειται για την KPMG, την Delloite, την PricewaterhouseCoopers, την Ernst & Young, την BlackRock, την Alvarez & Marsal, την Grant Thornton και την Houlihan Lokey. Είναι οι μεγαλύτεροι συμβουλευτικοί οίκοι διεθνώς και αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» άμεσα για τη δουλειά.
Αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά την έγκριση πιστώσεων 50 δισ. για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους δανειστές, η δρομολόγηση της εφαρμογής της δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον βαθμό αυτοτέλειας των διοικήσεων. Επιφέρει μάλιστα σύγχυση στην δυνατότητα των τριών «εξωτερικών» εκπροσώπων να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε θέματα που πολλές φορές αποτελούν κοινό και για τους τρεις στόχο, όπως είναι η αναδιάρθρωση και η εκπόνηση και εφαρμογή των business plan.
Οι ξένοι θέλουν σε ορίζοντα 5ετίας να δουν κερδοφόρες τράπεζες ικανές να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση και κατά προτίμηση με κέρδος των μετοχών που θα λάβουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι ως νέοι μέτοχοι των ελληνικών συστημικών τραπεζών αποκτούν λόγο πρακτικά σε όλα. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ, το οποίο τελεί υπό αλλαγές στη διοικητική σύνθεσής του με την στελέχωση τόσο της εκτελεστικής όσο και της συμβουλευτικής του επιτροπής, είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων –και θα παραμείνουν- με αρμοδιότητες στην διαχείριση ρίσκου των τραπεζών, στις εγκριτικές και ελεγκτικές επιτροπές τους και στην εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων. Ανάλογες αν και υποβαθμισμένες πλέον είναι οι αρμοδιότητες των εκπροσώπων του νόμου Αλογοσκούφη. Στην πολύπλευρη αυτή εποπτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε θα πρέπει να προστεθεί και ο εποπτικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ασκείται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα