Όταν ο Γιώργος Καλαμαράς απαντούσε στον Α. Καρκαγιάννη

22:27 18/5/2012 - Πηγή: Olympia

Ν.Υόρκη, 19/9/2006

Κύριε Καρκαγιάννη,

Σήμερα διάβασα ακόμα ένα άρθρο σας, σχετικά με τον Αγιασμό στο ΣτΕ.

Είμαι, σε αντίθεση με τον αναφερόμενο έγκριτο νομικό,  ένας απλός, άσημος  Έλληνας., που απορεί  συχνά, πώς  είναι δυνατόν άνθρωποι της μόρφωσης και της ευρύτητας γνώσεων, ή , να το πω αλλιώς, άνθρωποι που ανήκουν κατα τεκμήριο στην αφρόκρεμα του πνεύματος στη χώρα μας, όπως εσείς και ενδεχομένως ο επιστολογράφος σας, δεν νιώθετε το πόσο η «Ευρώπη» σας έχει παρασύρει τόσο πολύ στη σκέψη και στη φιλισοφία της ζωής.

Άποψή μου είναι ότι, αντίθετα από ότι συμβαίνει, οι

Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προσπαθούν να γίνουν Έλληνες και όχι εμείς Ευρωπαίοι. Να μήν φοβόμαστε μη τυχόν και μας πουν καθυστερημένους, αλλά με την δική μας Ελληνική ζωή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς  κούφιες διδασκαλίες, να συνεχίσουμε τη ζωή που για χιλιάδες χρόνια – με διαλείμματα εξωτερικών υποδουλώσεων – ζούσαν οι πρόγονοί μας μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Απ΄ότι έμαθα και στην εποχή του Ομήρου καί στον πέμπτο χρυσό αιώνα και στα χρόνια του, κακώς μάλλον, αποκαλούμενου Βυζάντιου, και στα χρόνια της σωματικής (εξωτερικής) δουλείας μας στους Τούρκους –όπου έβαλαν το χεράκι τους οι Ευρωπαίοι- και στην Επανάσταση του 21 και στο μεσοπόλεμο και το ’40, (να πούμε 3000 χρόνια συνολικά;) οι Έλληνες είχαν θρησκεία, η οποία μαζί με την φιλοσοφία τους βοήθησε να φτάσουν μέχρι το έπος του ΄40.

Δεν φταίει η θρησκεία, όποια κι αν είναι,  για τα παθήματα των ανθρώπων. Φταίνε κυρίως τα ελαττώματα των όποιων αρχηγών, κενοδοξία, απληστεία, μωροεγωισμός, κ.λ.π., και η αμάθεια ή σωστότερα η ημιμάθεια των λαών που τους φανατίζει και τους κάνει βάρβαρους.

Ο Παρθενώνας, η Ολυμπία, οι Δελφοί, τα επτά θαύματα του κόσμου, η αγία Σοφία, τα πανέμορφα εκκλησάκια στις γωνιές της χώρας μας έγιναν για τη θρησκεία η οποία ενέπνευσε καλλιτέχνες και φιλοσόφους.

Ησίοδος, Τρεις Ιεράρχες, Παπαδιαμάντης, Μακρυγιάννης, Σικελιανός, Παλαμάς, Σεφέρης, Π. Κονδύλης, είναι ελάχιστα δείγματα ανθρώπων που στον τομέα τους έφτασαν τόσο ψηλα,και μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη. Όλοι είχαν θρησκεία. Όλοι δεν ντράπηκαν να το πουν και το ζήσουν. Και να γράψουν σχετικά.

Όσο για τους «Ευρωπαίους» μας δίδαξαν το ουισκάκι, το «εγγλέζικο κασμήρι», την ασχήμια στο ντύσιμο, -βλέπε τα παντελόνια των νέων σήμερα-, την εξωμοίωση του ντυσίματος της γυναίκας και του άντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά το φοβερότερο: μας δίδαξαν να ντρεπόμαστε να στέκουμε όρθιοι μπροστά τους.

Ιστορία, παραδόσεις και θρησκεία είναι κατα τη γνώμη μου οι τρεις κολώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται ο λαός. Μην τα βάζετε μαζί τους. Χάρη σ’ αυτά είμαστε σήμερα ακόμη Έλληνες.

Συγγνώμη για το μακροσκελές e-mail.

Σας χαιρετώ

Γ. Καλαμαράς


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα