Ολόκληρη η αρχική κατάθεση Παπακωνσταντίνου (για να μην ενημερώνεστε από Non- papers καθεστωτικών ΜΜ”Ε”)

· Βρίσκομαι εδώ για να ανταποκριθώ ευχαρίστως στην πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να την βοηθήσω στο έργο της αναφορικά με τις θεσμικές διαδικασίες και ενέργειες που αφορούν στη φοροδιαφυγή.

· Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή για την ευελιξία σχετικά με τον χρόνο ακρόασης. Μόλις ειδοποιήθηκα για την αρχική ημερομηνία ακρόασης επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από το εξωτερικό όπου βρισκόμουν τον ενημέρωσα ότι είχα ήδη από διμήνου προγραμματισμένες διαλέξεις σε δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και

οι οποίες ήταν αδύνατο να αναβληθούν. Έστειλα και σχετική επιστολή. Κάνω αυτή την αναφορά γιατί είδα πολλά δημοσιεύματα περί «αδιοκαιολόγητης απουσίας», «περίεργου ταξιδιού στο εξωτερικό», ανάγκη «βίαιης προσαγωγής» κλπ. Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν απολύτως καμμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι προσβλητικά.

· Θα ήθελα στην εισαγωγική μου παρέμβαση να δώσω στην Επιτροπή πληροφορίες για τις ενέργειες που κάναμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών, ειδικά και για τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι στον δημόσιο διάλογο επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ή ακόμα χειρότερα, την «κάλυψη» φοροφυγάδων.

· Αντίθετα, η κυβέρνηση Παπανδρέου, με εμένα Υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια με τον κ. Βενιζέλο που με διαδέχθηκε έκανε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Και επειδή γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να «κοντύνει» η μνήμη των πολιτών αλλά και να δημιουργηθούν εντυπώσεις, καλό είναι να θυμηθούμε τι ακριβώς έχει γίνει στον τομέα αυτό τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

· Θυμίζω ότι το 2009 τα δημόσια έσοδα ήταν στο 38% του ΑΕΠ, ένα ιστορικό χαμηλό (ενδεικτικά: ήταν 43% το 2000). Αποτέλεσμα εκτεταμένης και διευρούμενης φοροδιαφυγής. Με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαλυμένο, το ΣΔΟΕ στην πράξη να μην λειτουργεί (ήταν εξάλλου και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ το 2004) και να πρέπει να στηθεί εξ’αρχής. Και με ένα νομοθετικό πλαίσιο και σύστημα απονομής δικαιοσύνης γύρω από φορολογικά αδικήματα που στην πράξη προστάτευε τους φοροφυγάδες και δεν δημιουργούσε κίνητρα συμμμόρφωσης.

· Ήταν προφανές ότι η στοιχειώδης ανάκτηση κοινωνικής δικαιοσύνης σχετικά με την υποχρέωση των πολιτών να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν περνούσε μέσα από τη συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε όλα τα επίπεδα. Και ότι αυτό σήμαινε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας.

· Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου περί τις αρχές Δεκεμβρίου 2009 ενημερώθηκα από την αρμόδια Υπηρεσία ότι είχαν παραλάβει προ αρκετών μηνών από την Φορολογική Αρχή της Γερμανίας, στοιχεία κατοίκων Ελλάδας με καταθετικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν. Η πληροφορία είχε έλθει υπηρεσιακά και κατά τον ίδιο τρόπο διαβιβάστηκε από την υπηρεσία στο ΣΔΟΕ.

· Η Γερμανική Αρχή είχε ζητήσει ενημέρωση για τ

Keywords
Τυχαία Θέματα