Οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ: Τι λένε διεθνείς οίκοι

19:32 22/5/2012 - Πηγή: Olympia

Τις συνέπειες  που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και  στην υπόλοιπη Ευρωζώνη εξετάζουν διεθνείς τραπεζικοί οίκοι ,επιβεβαιώνοντας έτσι ότι είναι τουλάχιστον  άτοπο να μιλά κανείς για ελληνική και όχι για ευρωπαϊκή κρίση.

Ο οίκος JP Morgan δίνει 50 % πιθανότητα  να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη « θα οδηγήσει

την αθροιστική υποχώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας στο 25-30%, ποσοστό αντίστοιχο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30». Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρωζώνη θα απολέσει  δύο ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης  με αποτέλεσμα  ύφεση αντίστοιχη των μεγάλων κρίσεων στα μέσα του ’70 και στις αρχές του 1990  και  με την  ανεργία  να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα  τελευταία 50 χρόνια.

«Όλα τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.θα είναι αρνητικά για την ευρωζώνη για εκτεταμένη χρονική περίοδο», τονίζει η Citigroup,  επαναλαμβάνοντας τον όρο «Grexit» που πρώτη χρησιμοποίησε.Εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την ελληνική αποχώρηση και αναμένει ” βραχύβιο ξεπούλημα στο ευρώ, ακολουθούμενο από  ένα ράλι μέχρι τα επίπεδα του 1,45 δολ.’”.

«Στην Ελλάδα θα υπάρξει τεράστια επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της έλλειψης κεφαλαιακών εισροών και της αναπόφευκτης φυγής κεφαλαίων», αναφέρει η Νοmura, διευκρινίζοντας ,ωστόσο ,ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι “ευρύτερες” συνέπειες.

«Θα πρέπει να περιμένουμε επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επιπρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης ή κάτι ακόμη πιο ριζοσπαστικό» προβλέπει με τη σειρά του  ο οίκος HSBC και υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί η επίδραση της εξόδου ξεχωριστά σε κάθε αγορά   ενώ κρίνει ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα  έχει η αντίδραση της ΕΚΤ.

Σημαντική  είναι και  η εκτίμηση του οίκου ότι αν η εμπειρία της Ελλάδας δεν είναι « όσο το δυνατόν σκληρότερη» μπορεί να αποτελέσει πειρασμό για να εκφράσουν  τάσεις φυγής και άλλες χώρες.

Από την πλευρά της, η Bank of America (BofA)-Merrill Lynch υπογραμμίζει: «Το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται, αλλά αντίστοιχα ενισχύονται και τα κίνητρα διατήρησής της εντός της νομισματικής ένωσης».

Επιπλέον, την ύπαρξη  «κάποιας μορφής Plan B» πιθανολογεί η Royal Bank of Scotland,  αλλά συμπληρώνει : «εάν υπάρξει διάχυση, ενδέχεται να τεθεί στο τραπέζι μια μορφή χρηματοδότησης του χρέους των χωρών-μελών της ευρωζώνης», εκτιμώντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θέτει σε ρίσκο κεφάλαια 400 δισ. ευρώ .

Τέλος , εκδηλώνει την έντονη ανησυχία της για «τις καταθέσεις στην ευρωπεριφέρειας» και προτείνει « ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων» .

star.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα