Οι Έλληνες εμφανίζονται να τα έχουν κλέψει όλα…

11:52 6/7/2012 - Πηγή: Olympia
Δίνουμε στους ξένους αφορμές για ν’ αρχίσουν να ξαναγράφουν την ιστορία… Στο καινούργιο βιβλίο ενός καθηγητή στην Οξφόρδη, οι Έλληνες εμφανίζονται να τα έχουν κλέψει όλα: την τέχνη από την Αίγυπτο. Τους θεούς από τη Μέση Ανατολή. Τα μαθηματικά από τη Βαβυλώνα (…) Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η πιο σημαντική επίπτωση για το μέλλον της χώρας. Πιο σημαντική ακόμη και από τα οικονομικά της προβλήματα.
Είδα τελευταία ακόμη και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά γενετικής, τα οποία υποστηρίζουν ότι έγιναν τεστ DNA και αποκαλύφθηκε δήθεν ότι οι μόνοι που δεν είναι ευρωπαϊκής προέλευσης είναι οι Έλληνες (…) Παλιά δεν αισθάνθηκα ποτέ άβολα όταν δήλωνα ότι είμαι Έλληνας. Τώρα (…) Γερμανοί, Τούρκοι, έχουν απαιτήσεις. Κι όταν είμαστε τελείως χρεοκοπημένοι, όταν έχουμε χάσει τον σεβασμό προς τη χώρα μας, ποιος θ΄αντιδράσει;».

Ο άνθρωπος που εξομολογείται τα παραπάνω, με εμφανή συγκίνηση και απογοήτευση, έφυγε από την Ελλάδα πριν από 44 χρόνια, αμέσως μόλις πήρε το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του τεχνολογικού κολοσσού IBM και έχει προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ.

Πρόκειται για τον δρα Φαίδωνα Αβούρη. Τον συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του επιστημονικού πολυγεγονότος NANOTEΧΝOLOGY 2012.

O δρ Αβούρης -μαζί με την ομάδα του- δημιούργησε, μεταξύ άλλων, νανοσωλήνες άνθρακα πλάτους ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου και μήκους λίγων χιλιοστών, ενώ πέρυσι παρουσίασε το πρώτο κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο, ανοίγοντας νέους δρόμους στη δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών. Ο ίδιος κι οι συνεργάτες του αποτελούν πιθανότατα την πρώτη ομάδα νανοτεχνολογίας παγκοσμίως.

Είναι ένας άνθρωπος που «γεννάει» μικρές επαναστάσεις στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, αλλά η χώρα που τον γέννησε, η Ελλάδα, ακόμη τον πληγώνει. «Ξεκινώντας για εδώ, όλοι, οι συνεργάτες, οι γραμματείς μου, μού είπαν: “είσαι σίγουρος ότι θέλεις να πας; Είναι επικίνδυνα εκεί”. Λείπω χρόνια από εδώ, αλλά ακόμη στεναχωριέμαι όταν ακούω κάτι τέτοιο για την πατρίδα μου».

Η Ελλάδα να στραφεί στο software και τις υπηρεσίες

Ρωτήσαμε τον δρα Αβούρη αν η νανοτεχνολογία και τα οργανικά ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή διέξοδο για την Ελλάδα, δεδομένου ιδίως ότι είναι ένα εντελώς νέο πεδίο, που ξεκινάει από την αρχή και δεν έχει ακόμη μοιραστεί σε «αυθεντίες».

Όπως λέει, δεν θα τοποθετούσε τη νανοτεχνολογία στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και προκρίνει ως πλέον κατάληλη την ανάπτυξη λογισμικού (software) και υπηρεσιών, που δεν απαιτούν τόσο υψηλά κεφάλαια.

Υπάρχουν, όμως, άλλοι παράγοντες, «εξω-οικονομικοί», που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικούς για την έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ: αλλαγή νοοτροπίας, πατριωτισμός και συναίσθηση του γεγονότος ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν ν’ αλλάξουν μια κοινωνία.

«Η συζήτηση για τα πακέτα διάσωσης δεν λέει τίποτα

Keywords
Τυχαία Θέματα