Ο Σατωβριάνδος και οι γάτες του …

18:20 1/1/2013 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στις διαπρεπείς φυσιογνωμίες της γαλλικής πολιτικής σκηνής, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας ο Σατωβριάνδος. Υπήρξε μέγιστος υπουργός Εξωτερικών των Γάλλων, αλλά και κορυφαίος στο πεδίο του πολιτισμού και των γραμμάτων και αποτύπωσε αδρά τον ίσκιο του στο ευρωπαϊκό πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Απαράμιλλο υπήρξε επίσης και το εμπνευσμένο και οξύ χιούμορ του μεγάλου πολιτικού. Κάποτε ωστόσο ο Σατωβριάνδος
ξέπεσε πολιτικά

και περιήλθε σε ανυποληψία. Ήταν η περίοδος που έπρεπε να εγκαταλείψει την πολυτελή υπηρεσιακή υπουργική του κατοικία, που αποτέλεσε το ορμητήριο της διπλωματικής του μεγαλουργίας και να προσφύγει στο ταπεινό και λιτό του σπίτι. Φεύγοντας, απο όλα τα υπάρχοντά του ο γάλλος πολιτικός δεν πήρε τίποτα μαζί του, παρά μονάχα τις δυο αγαπημένες του γάτες. Τις κοιτούσε με αγάπη κα με σοβαρό ύφος και θλίψη τους έλεγε «Αγαπημένες μου γατούλες, πάει ο καιρός που ήμασταν μεγάλα αφεντικά. Τώρα πρέπει να ξεκινήσετε πάλι να πιάνετε ποντίκια». Είχε συναίσθηση μαζί με το γλυκόπικρο χιούμορ του ο μάγος της γαλλικής διπλωματίας, ότι στρατηγός είσαι όσο φοράς τα γαλόνια. Άπαξ και εκπέσεις του αξιώματος, τότε σε εγκαταλείπουν όλοι !!! Ο Σατωβριάνδος είδε το φώς της ζωής το 1768 και απεβίωσε το 1848.

Κλείνοντας θα παραθέσουμε και ένα εκπληκτικό επίγραμμα του μεγάλου Ευρωπαίου πολιτικού και διανοούμενου για την ΕΛΛΑΔΑ, που καταδεικνύει την άμετρη αγάπη που έτρεφε ο Σατωβριάνδος για την πατρίδα μας, το οποίο έλεγε “ΕΛΛΑΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΙ ΧΩΡΙΣΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ” !!! Το παρόν πολιτικό ανέκδοτο έχει δημοσιευθεί σε αντίστοιχη στήλη μου στην Β΄αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”.

Πηγή : http://www.politikanet.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα