Μηδενικό άθροισμα ή πολλαπλασιασμός δυνάμεων;

12:22 25/6/2012 - Πηγή: Olympia

του Γιώργου Καραμπελιά από τη Ρήξη (φ. 86) που κυκλοφορεί

Σε ανάλογες περιπτώσεις συνηθίζεται να λέγεται πως ο ελληνικός λαός ψήφισε «σοφά». Επιβεβαίωσε για μία δεύτερη φορά την αντίθεσή του προς το μνημόνιο, με τον έναν ή άλλο τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο εμφατικά, ενώ ταυτόχρονα  απέφυγε να προσφέρει στους Γερμανούς την ευκαιρία της οριστικής περιθωριοποίησης της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός επιθυμεί –για λόγους που

δεκάδες φορές έχουμε αναλύσει– να μην αποτελέσει το μαύρο πρόβατο ή την «Ιφιγένεια» μιας κρίσης της Ευρωζώνης, αλλά, ακόμα και εάν η Ευρωζώνη πεθάνει, να αποθάνει «μετά των αλλοφύλων». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της κάλπης της 17ης Ιουνίου. Δεν δίνει λευκή επιταγή στον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τη ΔΗΜΑΡ  να απαντήσουν στην κρίση, αλλά δεν τολμούσε και να το παίξει κορώνα ή γράμματα, με ένα κόμμα με ακόμα ακαθόριστο προφίλ το οποίο πιθανότατα δεν ήθελε να κυβερνήσει. Έτσι στέλνει τον Σαμαρά να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, όπως υποσχόταν, ενώ πίσω του θα νιώθει την καυτή ανάσα όχι μόνο του Σύριζα, αλλά και  εκείνη του ελληνικού λαού, ακόμα και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο αυτή η «σοφή επιλογή», εάν μείνουμε στατικά σε αυτήν, εμπεριέχει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο της ακινησίας και της ακύρωσης.
Επί παραδείγματι, η Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσει να ικανοποιήσει το ακροατήριό της και να πείσει ένα κομμάτι του λαού ότι όντως είναι εν μέρει αντιμνημονιακή, θα ήθελε να οδηγήσει τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου σε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Όμως το ΠΑΣΟΚ βάζει ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την απουσία μιας τέτοιας εξεταστικής. Έτσι πηγαίνει περίπατο η «τιμωρία των υπευθύνων».
Παράλληλα, θα ήθελε να παρέμβει στο μεταναστευτικό και το ζήτημα της ασφάλειας, όπου όμως η ΔΗΜΑΡ την εμποδίζει να πάρει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα.
Προπαντός στο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής και της πειστικότητας της εξαγγελίας για αναδιαπραγμάτευση, καταλήγει, εξ αιτίας της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού και υποχωρώντας στις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων της μεταπρατικής αστικής τάξης,  να αναθέτει τα οικονομικά υπουργεία σε διαπραγματευτές του μνημονίου και εκπροσώπους των τραπεζιτών, όπως ο Ράπανος, ή μνημονιακούς, όπως ο Χατζιδάκης.
Από την άλλη πλευρά, εκείνη της αντιπολίτευσης, διαπιστώνεται η ίδια εικόνα της πολυδιάσπασης. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του εκλογικού διλήμματος, να αναδείχτηκε στις δεύτερες εκλογές σε προνομιακό πόλο της, ωστόσο δεν μπορεί να εκφράσει το σύνολο του αντιμνημονιακού χώρου. Με όλες τις αντιφάσεις τους, δυνάμεις όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, παρά την εκλογική τους συρρίκνωση, εκφράζουν διαφορετικές ευαισθησίες και προτεραιότητες, ενώ όλοι νιώθουν πια την ανάσα της Χρυσής Αυγής, που εκμεταλλεύεται και διαστρέφει το πληβειακό αντισυστημικό μίσος.
Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα, αν δεν υπερβούμε δυναμικά τη σημερινή ισορροπία, μπορεί και να αθροίζεται στο μηδέν αντί στο εκατό, διότι το 48% του εκλογικού σώματος ψή
Keywords
Τυχαία Θέματα