Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα βήματα για μια γρήγορη νίκη στον πόλεμο των τιμών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου όταν θα εγκριθεί και το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, έδωσε τελεσίγραφο στους 15 υπουργούς και υφυπουργούς, που ήταν παρόντες, για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και θεσμοθέτηση όλων των

μέτρων μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 29 του μήνα. Με τον τρόπο αυτόν, έδειξε ότι αναμένεται το ελληνικό πρόγραμμα (αφού βέβαια τηρηθούν οι προθεσμίες από όλους) να εγκριθεί από έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, ώστε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα έρθει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην ίδια λογική και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μαξίμου, τόνισε: «Πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός, για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου 6,5 ώρες, η συζήτηση άγγιξε όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει ήδη κλείσει τα μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία και έχει ακόμη την εκκρεμότητα των φορολογικών μέτρων, μέχρι και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει επιφορτιστεί με ένα πακέτο μέτρων για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στο ενδιάμεσο, το ΥΠΕΚΑ με βασική εκκρεμότητα το κτηματολόγιο, το υπουργείο Παιδείας με τις δικές του περικοπές, το Υγείας με τις τεράστιες περικοπές, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα και, φυσικά, το υπουργείο Εργασίας, που έχει να αντιμετωπίσει και το βαρύτερο πακέτο από τα μέτρα, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, από συντάξεις και περικοπές επιδομάτων. «Με τον πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς, είχαμε συζητήσεις για τα μείζονα και εκκρεμή θέματα, τα οποία απομένουν για την τελική συμφωνία, συμφωνία με την οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά, όπως γνωρίζετε. Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», είπε ο κ. Βρούτσης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τιμές

Για πρώτη φορά από το 2010, όμως, αναπτύχθηκαν διεξοδικά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τα θέματα του μνημονίου που αφορούν στον έλεγχο των τιμών. Η έφεση τόσο των επικεφαλής της τρόικας για το θέμα όσο και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται από το γεγονός ότι, στους τρεις διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές Αρχές, υπήρχε η ίδια επισήμανση. Δεν είναι δυνατόν οι μισθοί και οι συντάξεις να έχουν υποστεί περικοπές που σε μέσα επίπεδα ξεπερνούν το 25% και, παρ’ όλα αυτά, οι τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, είτε τα προϊόντα αφορούν την πρωτογενή είτε τη δευτερογενή παραγωγή, δηλαδή τα βιομηχανικά προϊόντα, στα οποία οι τιμές είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το θέμα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από την αρχή του χρόνου, όταν οι εκπ

Keywords
Τυχαία Θέματα