ΚΥΠΡΟΣ: Ούτε σεντ για δάνεια φοιτητικά-επαγγελματικά, σε πρόσφυγες

16:32 11/9/2012 - Πηγή: Olympia

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες…
οι οποίες βλέπουν τα όνειρά τους, αλλά και των παιδιών τους ιδιαίτερα, να γκρεμίζονται, λόγω οικονομικής στενότητας και εξαθλίωσης. 
Το μοναδικό τους στήριγμα και ελπίδα να εκπληρώσουν τους στόχους τους έστω και με δυσκολία, η παραχώρηση δανείων από το κράτος μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, έναντι υποθήκευσης κατεχόμενων περιουσιών, ουσιαστικά καταργείται με το κράτος να γυρίζει τις πλάτες επικαλούμενο την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Αλήθεια», και μας επιβεβαίωσαν οι βουλευτές Λευτέρης

Χριστοφόρου και Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ οι φοιτητές που έχουν εγκριθεί για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά την πρώτη δόση του δανείου θα την πάρουν ύστερα από 18 μήνες, ενώ παλαιότερα σε παρόμοιες περιπτώσεις η πρώτη δόση καταβαλλόταν τον Οκτώβριο, δηλαδή με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα εκείνους τους πόρους, προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων να μην διακόψουν τις σπουδές τους, καλώντας την παράλληλα να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της κοινωνίας μας.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου, τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών μετρά δύο δεκαετίες λειτουργίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη χειρότερη φάση του και μαζί βρίσκεται και όλος ο προσφυγικός κόσμος. Ήδη όπως είπε, σταμάτησε το 50% των προγραμμάτων του και τα υπόλοιπα καρκινοβατούν. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, το πρόγραμμα για παραχώρηση βοήθειας και δάνεια σε νέα ζευγάρια έχει καταργηθεί και θα επανεξεταστεί όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση το 2014. Για τα στεγαστικά δάνεια επιμηκύνθηκε η παραχώρησή τους, από 3 σε 6 χρόνια ενώ τα φοιτητικά δάνεια επιμηκύνθηκαν στους 18 μήνες. Οι Κυβερνώντες σημείωσε αφαίρεσαν και το τελευταίο αποκούμπι των προσφύγων που ήταν ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Νέα ζευγάρια να είναι καταδικασμένα να ζουν είτε με τους γονείς τους είτε να στεγάζονται με ενοίκια και χωρίς καμιά ελπίδα για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, ενώ φοιτητές να υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές τους, ή άλλοι που είχαν όνειρα για σπουδές να μην μπορούν να τα υλοποιήσουν.

Ο κ. Χριστοφόρου τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη του προσφυγικού κόσμου επαναφέρει το πάγιο αίτημα και θέση του κόμματός του, για δημιουργία Τραπεζικού Προσφυγικού Οργανισμού ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους πρόσφυγες να εξασφαλίζουν δάνεια με υποθήκες τις κατεχόμενες περιουσίες τους, κάτι που σήμερα κανένας Τραπεζικός Οργανισμός δεν αποδέχεται. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των στρεβλώσεων αρκετοί πρόσφυγες μη έχοντας άλλη διέξοδο και υποχρεωμένοι από την οικονομική εξαθλίωση (χρέη και οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις) στην οποία οδηγήθηκαν καταφεύγουν στο ψευδοκράτος ξεπουλώντας τις περιουσίες τους, με το κράτος να αρκείται μόνο στις συμβουλές και παροτρύνσεις να αποφεύγουν κάτι τέτοιο, ενώ μπορούσε να εξασφαλίσει κονδύλια όπως για άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα