ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Διαφορές Γυναικών / Ανδρών

21:12 10/3/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Δρ Μάκης Τσαπογας, M.D., PH.D.
M.CH., F.A.C.S., D.SC., D.M.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ &ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΑΝΤ. ΜΕΛΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π. Ο. Υ.

Πολλά έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί για την Αθηροσκλήρυνση που είναι η κύρια αιτία των Καρδιαγγειακών Παθήσεων. Ο όρος Αθηροσκλήρυνση προέρχεται από την Ελληνική, την Μητέρα των γλωσσών. Αθήρ σημαίνει χυλός από σιτάρι. Αυτό άλλωστε ισχύει και για τους περισσότερους

ιατρικούς ή άλλους επιστημονικούς και τεχνικούς όρους. Όσον αφορά την Αθηροσκλήρυνση, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ως προς την κλινική εικόνα, τις διαγνωστικές μεθόδους και την θεραπευτική αγωγή.
Παλαιότερα η ανησυχία των γυναικών για τις παθήσεις αυτές, αφορούσε τα άρρενα μέλη,

του άμεσου περιβάλλοντός τους. Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως δεν προσβάλλονται κυρίως οι άνδρες. Η Στεφανιαία νόσος, είναι η συχνότερη αιτία θανάτου, κυρίως σε χώρες με «δυτικό τρόπο ζωής», εμφανίζεται σε ευρεία έκταση στις γυναίκες μετά τα 60 και είναι εξίσου συχνή με τους άνδρες. Σε νεώτερες ηλικίες, η συχνότης ανδρών- γυναικών είναι: 3 προς 1. Η σχέση αυτή τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια, λόγω του εξαιρετικού φόρτου εργασίας, που επωμίζονται οι γυναίκες: Επαγγελματίες, μητέρες, σύζυγοι, οικοδέσποινες. Είναι πράγματι άξιες θαυμασμού. Ας ελπίσουμε όμως να μην μιμηθούν και τις αρνητικές έξεις των ανδρών.
Υπάρχει φοβία, ιδιαίτερα για την καρκίνο του μαστού, αλλά ατυχώς μόνον ένα σχετικά μικρό ποσοστό γυναικών στον τόπο μας, επαναλαμβάνουν τακτικά την Μαστογραφία, που είναι επιβεβλημένη. Ο κίνδυνος όμως θανάτου από Καρδιαγγειακά Νοσήματα είναι 9 φορές μεγαλύτερος από τον καρκίνο του μαστού.
Είναι ενδιαφέρον ότι, οι γυναίκες εμφανίζουν αρχικά λιγότερα και διαφορετικά από τα γνωστά κλασικά συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπάρχει επομένως δυσκολία για σωστή διάγνωση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα οξέα καρδιακά σύνδρομα, όπως η ασταθής Στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η κλινική εικόνα που παρουσιάζεται στις γυναίκες είναι άτυπη. Συχνά το κλασικό οξύ προκάρδιο άλγος, δεν εμφανίζεται. Ως πρώτη εκδήλωση αναφέρουν κόπωση και μεγάλη δυσφορία στην αναπνοή. Ορισμένες φορές παρουσιάζονται επίσης ναυτία, άλγος στην κοιλιακή χώρα, στον αυχένα ή στον ώμο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα κατέχουν την πρώτη θέση. 57 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορα αίτια. Περίπου το 1/3 οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις 7.5 εκατομμύρια από καρδιακή νόσο, 5.5 από Εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι από άλλες εντοπίσεις. Έχουμε συνεργασθεί με τον Π.Ο.Υ. και στις μελέτες αυτές, ως Σύμβουλός του από πολλά χρόνια για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις, την Προληπτική Ιατρική και την Ιατρική Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σε ορισμένες χώρες, ενώ η θνησιμότητα από τις παθήσεις αυτές στους άνδρες έχει σημαντικά μειωθεί, στις γυναίκες αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα