Ηγέτες Πειραματιστές, Λαοί… πειραματόζωα;

23:33 17/9/2012 - Πηγή: Olympia

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Με ρωτούν συχνά φίλοι και γνωστοί που επισκέπτονται το διαδίκτυο εάν ισχύουν αυτά που κάποια άρθρα, συχνά ανώνυμα, ισχυρίζονται ότι δηλαδή ο Ελληνικός Λαός χρησιμοποιείται ως…»πειραματόζωο!»

Δύσκολη ερώτηση και καθώς δεν διαθέτω τα απαραίτητα στοιχεία για να πω με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να συνοδεύει την υπογραφή μου «ναι, ισχύουν» ή «όχι, δεν ισχύουν» αποφεύγω να απαντήσω.

Παρακαλώ, τους όποιους «καλοθελητές» να μη με χαρακτηρίσουν ως «δειλό ή πονηρό» για αυτή μου τη στάση καθώς είναι γνωστό ότι πάντοτε μιλούσα και έγραφα, και όσο ζω

θα συνεχίσω, με πλήρη αίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στους συμπολίτες μου.

Σήμερα, αφού σας δώσω παρακάτω σύντομες περιλήψεις δύο κλασικών πειραμάτων (που αντιστοιχούν σε θεωρητικά σχήματα) θα αφήσω εσάς να κρίνετε εάν ως λαός ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε «πειραματόζωα»…

Γυρίστε το χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 1974, στην πτώση της χούντας, τις πρώτες Δημοκρατικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 που κέρδισε η Ν.Δ., μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 που πάλι κέρδισε η Ν.Δ.

Θυμηθείτε, οι ωριμότεροι στην ηλικία, τη δεκαετία του 1980 όταν οι αντιπαλότητες οδήγησαν ακόμη και σε μικρές κοινότητες, χωριά και γειτονιές των αστικών μας κέντρων στο διαχωρισμό σε «πράσινα» και «γαλάζια» καφενεία και τις γνωστές αναφορές σε «πρασινοφρουρούς» και «γαλάζια παιδιά».

Φυσικά ο Δικομματισμός συνεχίζει να κατέχει την Εξουσία στην Ελλάδα (έστω και με τα γνωστά «δεκανίκια» αρχικά του ΛΑΟΣ και τώρα της ΔΗΜΑΡ).

Το πρώτο πείραμα, έγινε σε θερινή κατασκήνωση στο «Πάρκο του σπηλαίου των ληστών» στην ο Πολιτεία της Οκλαχόμα στη δεκαετία του 1950 από τον Dr Muzafer Sherif και συνεργάτες του.

Το πείραμα στόχευε στον έλεγχο και την επαλήθευση της «ρεαλιστικής θεωρίας των συγκρούσεων» που στη συνέχεια (σε αυτό συνέβαλε και ο Dr Donald Campbell) περιέλαβε και το πρόσθετο στοιχείο για να εδραιωθεί ως «ρεαλιστική θεωρία συγκρούσεων ομάδων».

Στο πείραμα οι κατασκηνωτές διαχωρίστηκαν στις ομάδες «των Αετών» και «των Κροταλιών» και χτίστηκαν μεθοδικά οι εσωτερικές δομές που απαιτούνται για να ενισχυθεί δυναμικά η συνοχή της κάθε μιας ομάδας.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν συνθήκες αντιπαλότητας καθώς η κάθε ομάδα προσπάθησε να οικειοποιηθεί όσο περισσότερο μπορούσε από τον διαθέσιμο φυσικό και συμβολικό πλούτο της κατασκήνωσης, από μετάλλια και κύπελλα μέχρι έξτρα μερίδες γλυκών και παγωτών.

Σας θυμίζει αυτό γνωστές καταστάσεις στη ζωή Λαών και Κρατών με την απονομή «λαφύρων» εφόσον αποκτηθεί η Εξουσία (διορισμοί, προνόμια, χρηματοδοτήσεις «ημετέρων») οπότε αυξάνει και η ικανοποίησή τους αλλά και ενισχύονται οι καθορισμένες δομές, η συνοχή και ταυτόχρονα η σχεδόν τυφλή αφοσίωση στον Αρχηγό και τα στελέχη του και στην ομάδα «μας»;

Στο τρίτο στάδιο της θεωρίας, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μείωση της αντιπαλότητας των ομάδων με την ξαφνική παρουσία ενός προβλήματος ή μιας «επικίνδυνης» κατάστασης που αφορούσε στις αντίπ

Keywords
Τυχαία Θέματα