Η Ελλάδα εγκατέλειψε στην τύχη τους τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου

17:33 1/6/2012 - Πηγή: Olympia

Συνέντευξη του Προέδρου της “Ομόνοιας” στην “Ελεύθερη Ώρα”

● Η Αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει κτίρια των Βορειοηπειρωτών, κάνουν πλιάτσικο στις εκκλησίες μας αλλά δεν υπάρχει φωνή διαμαρτυρίας από την Ελλάδα!
● Οι Αλβανοί «μαγειρεύουν» απογραφή-μαϊμού για να ακυρώσουν την ελληνική μειονότητα, οι Βορειοηπειρώτες ζητούν την υπεράσπιση της Ελλάδος αλλά αυτή…σιωπά!

του Μάκη Βραχιολίδη για την εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα

Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου βιώνει διπλό δράμα:

Μαζί με αυτό της οικονομικής κρίσης, από τις συνεχείς περικοπές συντάξεων (μια και πολλοί από αυτούς ζουν εντός της ελληνικής επικράτειας), οι Βορειοηπειρώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη της ελληνικής Πολιτείας.

Μπροστά στο μεθοδευμένο σχέδιο της Αλβανίας για εξόντωση της ελληνικής μειονότητας, η πολιτική μας ηγεσία ποιεί την νύσσαν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, εκκλησίες με τεράστια πολιτισμική αξία βεβηλώνονται, περιουσίες των Βορειοηπειρωτών καταστρέφονται αλλά η ελληνική πολιτεία, ασχολείται με την οικονομική κρίση. Προφανώς αποτελεί επιχείρημα για να δικαιολογήσει την παντελή της αδράνεια. Ήδη, η απογραφή που έχει πραγματοποιήσει η Αλβανική κυβέρνηση έχει ως στόχο της να εμφανίσει ανύπαρκτη μειονότητα τους Βορειοηπειρώτες! Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτους τους συμπατριώτες μας, την ώρα μάλιστα που το Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε ότι η απογραφή των Αλβανών γινόταν εκτός πλαισίου του ΟΗΕ!
Τα όσα λέει στην «Ελεύθερη Ώρα» ο Βασίλης Μπολάνος (φωτό), Πρόεδρος της πασίγνωστης οργάνωσης «Ομόνοια», δείχνουν ένα ακόμη εθνικό έγκλημα που διαπράττεται από τους πολιτικούς μας ταγούς, στην Βόρειο Ήπειρο.
■ Νιώθετε μόνοι, ανυπεράσπιστοι από την ελληνική Πολιτεία;
● Μπολάνος: Αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο εσωτερικό της, αντανακλώνται και σε μας με αρνητικό τρόπο. Γιατί και οι εξελίξεις στην μειονότητα εξαρτώνται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδος. Ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας μένει και βιώνει την κρίση στην Ελλάδα και οπωσδήποτε συνοδεύει όλα τα επακόλουθα της κρίσης που αντιμεωπίζει η ελληνική κοινωνία. Αλλά και η μειονότητα που μένει εντός Αλβανίας, αυτή τη στιγμή έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την στήριξη της Πατρίδας.
Τα προβλήματα που μας απασχολούν, βεβαίως συνδέονται και με τα οικονομικά, καθώς πολλοί Βορειοηπειρώτες χάνουν τη σύνταξη, έτσι που δεν μπορούμε να λύσουμε ένα μείζον θέμα που είναι της Πολιτείας αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν στο σεβασμό της Αλβανίας προς την ελληνική μειονότητα, στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
■ Το καθεστώς Μπερίσα έχει εντείνει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του ελληνισμού;
● Μπολάνος: Δεν θα το έλεγα καθεστώς Μπερίσα, αλλά πιστεύω ότι οι μηχανισμοί του αλβανικού κράτους εντείνονται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, ειδικά όταν η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπίσει εντός αλλά και εκτός επικράτειας, τους Έλληνες. Υπάρχουν μέτρα ελλ

Keywords
Τυχαία Θέματα