Η αχρήστευση του Στρως Καν και ένας υπόγειος πόλεμος συμφερό ντων

12:40 30/5/2011 - Πηγή: Olympia
Tου Michel Chossudovsky*
Μετάφραση από τα αγγλικά: Κλεοπάτρα Κατακάλου
19 ΜΑΪΟΥ 2011Σύμφωνα με τον καναδό ακαδημαϊκό Michel Chossudovsky, η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πλεκτάνης που επέβαλαν πανίσχυρα μέλη του οικονομικού ιδρύματος, σε συνεργασία με το γάλλο Νικολά Σαρκοζί, η προεδρεία του οποίου εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών
εις βάρος των συμφερόντων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πρόκειται για σκευωρία, οι παράδοξες συνθήκες αυτής της σύλληψης και φυλάκισης απαιτούν περαιτέρω λεπτομερή έλεγχο.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ voltairenet.orgΑμέσως μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν ασκήθηκαν πιέσεις από την Ουάσιγκτον προκειμένου να επισπευσθεί η αντικατάστασή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Δ.Ν.Τ. από μη ευρωπαίο, κατά προτίμηση από αμερικανό υποψήφιο, επιλεγμένο από μία «αναδυόμενη οικονομική αγορά» ή από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα.
Από την ίδρυσή τους κι ύστερα (Διάσκεψη της Μπρέτtον Γουντς το 1945), η Παγκόσμια Τράπεζα διευθύνεται από Αμερικανό ενώ το Δ.Ν.Τ. βρίσκεται υπό το πηδάλιο ενός (Δυτικό)-Ευρωπαίου.
Ο Στρος-Καν είναι μέλος μιας αφρόκρεμας που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Ανήκει στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Έχει χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πιο σημαίνοντες ανθρώπους του κόσμου και είναι περισσότερο ακαδημαϊκός και πολιτικός παρά τραπεζίτης. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του στο ΔΝΤ, ο Στρος-Καν δεν είχε άμεσους δεσμούς με κάποιον τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Συγχρόνως όμως πιάστηκε και κορόιδο. Η «γκάφα» του υπήρξε ότι ήρθε αντιμέτωπος με τη συναίνεση Ουάσιγκτον-Γουώλ Στρητ και πίεζε για μεταρρυθμίσεις εντός του ΔΝΤ, πράγμα που έθετε υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο της Αμερικής εντός του οργανισμού.
Η εξόντωση του Στρος Καν θα βοηθήσει ενδεχομένως στην ισχυροποίηση της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στον έλεγχό τους επί του ΔΝΤ, εις βάρος αυτού που αποκαλούσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ «Παλαιά Ευρώπη».Αποκλεισμός του Στρος Καν, του υποψηφίου για την προεδρείαΠροσφάτως έχει παρουσιασθεί μία μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. Φίλο-αμερικάνικες κυβερνήσεις έχουν εκλεγεί και στις δύο χώρες, Γαλλία και Γερμανία. Η σοσιαλδημοκρατία έχει εξασθενήσει. ΟΙ γάλλο-αμερικάνικες σχέσεις έχουν αναπροσδιορισθεί, με την Ουάσιγκτον να παίζει ένα σημαίνοντα ρόλο στην προετοιμασία μιας νέας γενεάς Ευρωπαίων πολιτικών.
Η προεδρεία του Νικολά Σαρκοζί έχει αποβεί από πολλές σκοπιές ένα de facto «πελατειακό καθεστώς» των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει γενικώς τα επιχειρησιακά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και είναι πέρα ως πέρα ευθυγραμμισμένο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Υπάρχουν δύο συμπλεκόμενα και αλληλοσυνδεόμενα επακόλουθα στην υποθετική σκευωρία κατά του Ντομινίκ Στρος Καν.
Το πρώτο αφορά στην αλλαγή καθεστώτος στο ΔΝΤ, το δεύτερο στην υποψηφιότητα του Στρος Καν στις επικείμενες προεδ
Keywords
Τυχαία Θέματα