Γιατί Έλληνες και ξένοι επενδυτές θέλουν το λιμάνι της Καβάλας

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Στο πρώτο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων των ελληνικών λιμένων περνά ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας καθώς η γεωστρατηγική του θέση στο υπογάστριο της ανατολικής Ευρώπης και η εγγύτητά του με τους υπάρχοντες και υπό κατασκευή αγωγούς φυσικού αέριου συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων υποψηφίων επενδυτών.

Με τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων να είναι το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, ήδη προχωρούν δημόσιες επενδύσεις που αναβαθμίζουν τη σημασία της Καβάλας. Γαλλικές, καναδικές και ισραηλινές

επιχειρήσεις είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα.

Η ΟΛΚ ΑΕ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τεσσάρων λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας: του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας, του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, του Λιμένα Ελευθερών και του Λιμένα Κεραμωτής. Τεσσάρων λιμανιών με διακριτούς ρόλους, αλλά μία στόχευση: να καταστήσουν το λιμενικό σύστημα της Καβάλας ένα σημαντικό κόμβο θαλασσίων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο των Ανατολικών Βαλκανίων.

Η Καβάλα βρίσκεται πάνω στους ενεργειακούς δρόμους της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μπορεί να αποτελέσει τερματικό σημείο εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και διασύνδεσής του στα δίκτυα. Ακόμα στην περιοχή υπάρχουν υποθαλάσσιες κοιλότητες με υδρογονάνθρακες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον ως φυσικές αποθήκες φυσικού αέριου, καθώς η τεχνολογία είναι διαθέσιμη και εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρόκειται για γεωλογική κοιλότητα που περικλείει υφιστάμενο κοίτασμα φυσικού αερίου. Εξαιτίας της κομβικής θέσης της φυσικής αυτής αποθήκης, είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον ενεργειακών επιχειρήσεων, ενώ ήδη επενδυτές από τον Καναδά έχουν κάνει επαφές με ιδιώτες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην ακριβή στρατηγική για το πως θα προχωρήσει στην παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης-εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων, η οποία έχει όμως ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η πολιτική θα καθοριστεί μετά από την εισήγηση των συμβούλων του δημοσίου. Βάσει του προγράμματος οι διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Μάιο του 2013 και να ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Παράλληλα οι λιμενικές υποδομές της Καβάλας έχουν περιληφθεί σε ένα σχέδιο πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός διαδρόμου συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών που θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο διάδρομος αυτός, φέρει την ονομασία «Sea2Sea» και περιλαμβάνει τις θαλάσσιες μεταφορές από τις κύριες ρότες της Μεσογείου στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, σιδηροδρομική μεταφορά από τα δύο αυτά ελληνικά λιμάνια στα λιμάνια Burgas και Varna και από εκεί στο λιμάνι του Russe στο Δούναβη και τμήμα θαλάσσιας μεταφοράς από τα δύο βουλγαρικά λιμάνια προς τα λιμάνια της βόρειας και ανατολικής Μαύρης Θάλασσας.

Ο διάδρομος αυτός μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική τ

Keywords
Τυχαία Θέματα