Επανέρχεται ο Παυλόπουλος για το σχέδιο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου με τα ομόλογα.

Η πρώτη του ερώτηση αποκάλυψε το ξεφόρτωμα που έκαναν οι ξένες τράπεζες με την συνέργεια Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου, με αποτέλεσμα την παρέμβαση Πεπόνη που σε συνδυασμό με την κατάθεση Ρουμελιώτη έστειλε τον φάκελλο στην βουλή. Η νέα ερώτηση είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική.Την κρίσιμη διετία 2010-2011 για τους κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου
και τις τυχόν ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διερευνά το αίτημα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προς τον κ. Στουρνάρα για την παροχή σχετικών στοιχείων.

Ο κ. Παυλόπουλοςζητά από το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «στοιχεία ως προς τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σε διάφορα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, από την 31/12/2008 έως και την 31/12/2011».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι κατά την κρίσιμη διετία 2010-2011, ξένοι παράγοντες και κυρίως οι γερμανικές, γαλλικές και αγγλικές τράπεζες πωλούσαν μαζικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις τους συντελούσαν στην καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να απαλλαχτούν τα πιστωτικά ιδρύματα από τα ομόλογα τα οποία αργότερα θα γίνονταν αντικείμενο «κουρέματος».

Όσο αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά και νομικά πρόσωπα αγόραζαν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πιστεύοντας τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και, άρα, «κούρεμα» των ομολόγων, υποστηρίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι «κέρδισαν οι ξένοι που γνώριζαν. Και έχασαν, μεταξύ άλλων και κατά κύριο λόγο, οι Ελληνικές Τράπεζες, τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα- και η Τράπεζα της Ελλάδος». Εκτός όμως από τους ξένους που γνώριζαν, μήπως γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διερωτάται ι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Όπως είναι ευνόητο, καθένας έχει το δικαίωμα να διερωτάται εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τελούσαν εν γνώσει αυτής της εξέλιξης ή δεν γνώριζαν, ούτε αυτοί, τι επρόκειτο να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα», σημειώνει.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του αιτήματος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

(Άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής)

Προς τον

κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αντικείμενο: Πίνακας των, διαδοχικώς, κατόχων ομολόγων του Ελληνικού

Δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία

Από τον Νοέμβριο του 2011, δια της οδού του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώ από το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία ως προς τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σε διάφορα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, από την 3

Keywords
Τυχαία Θέματα