ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρωϊνή βαριά καμπάνα από τη Moody’s στην Ιταλία! Την υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες.

09:08 13/7/2012 - Πηγή: Olympia

Πρωι πρωι η Moody’s έριξε βαριά καμπάνα στην Ιταλία, υποβαθμίζοντας την κατα δυο βαθμίδες, σε Baa2 από A3, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση, αφού τα οικονομικά στοιχεία της χώρας παρουσιάζουν συνεχή επιδείνωση.

Η υποβάθμιση ήρθε τρεις μέρες μετά τις δηλώσεις Μοντι οτι δεν αποκλείεται η Ιταλία να μπει σε μηχανισμό στήριξης, δύο μέρες μετά την αποχώρηση Μοντι από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και μια μέρα μετά την αποκάλυψη του ίδιου οτι στη

Σύνοδο Κορυφής των Καννών τον περασμένο Νοέμβριο, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν είχαν βάλει μόνο τον Παπανδρέου στη γωνία για το δημοψήφισμα, αλλά και τον Μπερλουσκόνι.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η απόφαση της υποβάθμισης αντανακλά τους εξής βασικούς παράγοντες:

1. Η Ιταλία είναι πιο πιθανό σήμερα, απ’ ότι πριν πέντε μήνες, να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω, έντονη αύξηση του κόστους χρηματοδότησής της ή την απώλεια πρόσβασης στην αγορά, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης της αγοράς, του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς και των ενδείξεων διάβρωσης της μη-εγχώριας επενδυτικής της βάσης. Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες του αναμενόμενου πιστωτικές απώλειες και οι χρηματοδοτικές προκλήσεις της Ισπανίας είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγνωρίζονταν μέχρι τώρα.

2. Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί, όπως φαίνεται από την ισχνότερη ανάπτυξη και την υψηλότερη ανεργία, που δημιουργούν κινδύνους αποτυχίας επίτευξης των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αποτυχία επίτευξης αυτών των στόχων θα μπορούσε με τη σειρά της να αποδυναμώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της αγοράς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικής παύσης της χρηματοδότησης από την αγορά.
Ομάδα Ολυμπία με πληροφορίες από το euro2day.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα