ΔΝΤ: Η στάση πληρωμών δεν έβλαψε ποτέ κανένα

22:53 22/5/2012 - Πηγή: Olympia

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Παντού υπάρχει ένας μύθος… Έτσι και στην περίπτωση που ένα κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του ή (κατά την αγοραία ορολογία default -χρεοκοπεί), υπάρχει από χρόνια ένας μύθος για τις καταστροφικές συνέπειες, μια «φιλολογία».

Μόνο που η αθέτηση πληρωμών, έχει μικρές συνέπειες στην οικονομία που δεν ανιχνεύονται καν, μετά από ένα ή δύο χρόνια κατά μέσο όρο, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιες.

Αυτό το αποδεικνύει επιστημονική έρευνα του ίδιου του ΔΝΤ

που προσδιορίζει πτώση του ΑΕΠ έως και 2,6% τον πρώτο χρόνο (όταν ήδη η περσινή ήταν διπλάσια) και απότομη αύξηση των εσόδων του κράτους στην συνέχεια!!!

Μάλιστα αποδεικνύεται ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν με έντονους ρυθμούς και τα κρατικά έσοδα αυξάνονται απότομα μετά από μία αθέτηση πληρωμών ή «χρεοκοπία», γεγονός που κάνει τους ερευνητές να «χτυπήσουν το καμπανάκι στο ΔΝΤ» για το θέμα αυτό, (για το οποίο μάλιστα δεν βρήκαν ικανά στοιχεία για να ποσοτικοποιήσουν και να το συνδέσουν με την «φιλολογία» ενός rebound, μετά από την κάθετη πτώση που προκαλεί η κρίση).

Στα συμπεράσματα υπάρχει και το… τρομερό, ότι ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.

Παράλληλα στα συμπεράσματα αναφέρεται, ότι εμπειρικά στοιχεία δείχνουν, πως περιπτώσεις χρεοκοπίας που κρίθηκαν «αναπόφευκτες», έχουν ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές, σε σχέση με αυτές που οι αγορές θεώρησαν πως η χρεοκοπία ήλθε ως αποτέλεσμα «απροθυμίας» να πληρώσουν τα κράτη τα χρέη τους. (Και η περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, είναι κλασική περίπτωση, αναπόφευκτης αδυναμίας της χώρας να πληρώσει, κάτι που όλοι οι ξένοι οίκοι έχουν ξεκαθαρίσει με εκατοντάδες αναλύσεις, όπως άλλωστε δείχνει επίσης και αυτή του μη κερδοσκοπικού think tank της Ε.Ε. Bruegel, που πρότεινε εξαρχής γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…)

Οι αθετήσεις πληρωμών από κράτη λοιπόν, δεν έχουν καταστροφικές συνέπειες, αποδεικνύει η επιστημονική εργασία οικονομολόγων του ΔΝΤ, που έγινε για λογαριασμό του Ταμείου.

Τον Οκτώβρη του 2008 οι οικονομολόγοι Eduardo Borensztein καιUgo Panizza, του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ ερεύνησαν όλες τις αθετήσεις πληρωμών, «χρεοκοπίες» και κάθε πιστωτικό συμβάν 200 ετών, από το 1804 μέχρι το 2004 για να καταλήξουν πως «άνθρακες ο θησαυρός των δήθεν επιπτώσεων.

Παρουσίασαν την εργασία τους η οποία βρίσκεται στον διαδικτυακό τόπο

http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2008/wp08238.pdf

και την οποία αναρτούμε και στον Κοπέρνικο, καθώς αποτελεί έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ για όσους γνώστες της αγγλικής ή οικονομολόγους θα ήθελαν να εντρυφήσουν.

Η έρευνα εστιάζει σε τέσσερις κατηγορίες συνεπειών, από κρατική αθέτηση πληρωμών.

Δηλαδή εξερευνά τις συνέπειες στην φήμη του κράτους, τις συνέπειες στο διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές, τις συνέπειες στην εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα (δάνεια στις επιχειρήσεις, ρευστότητα, καταθέσεις) και τις συνέπειες για κυβερνήσεις, κόμματα και

Keywords
Τυχαία Θέματα