ΔΝΤ: Nα δεχθεί η ΕΚΤ απώλειες από Ελλάδα

08:04 25/7/2012 - Πηγή: Olympia

To ΔΝΤ προειδοποίησε την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν μάταιες δεδομένου ότι δεν έχει αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, μεταδίδει η WSJ.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και κοινοποιήθηκε στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ

καταθέτει επιχειρήματα για την αποδοχή από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας απωλειών από τη κατοχή ελληνικών τίτλων.

Αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο.

Το έγγραφο του ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία.

Τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή που επιχειρείται διόρθωση του καταρρέοντος προγράμματος για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την ευρωζώνη.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν κούρεμα στα ομόλογα της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της ζώνης του ευρώ οδεύει προς αναδιάρθρωση, σημειώνει ο Domenico Lombardi, επικεφαλής αναλυτής της Brookings Institution και πρώην αντιπρόσωπος του Ταμείου για την Ιταλία. Ο ίδιος σημειώνει ότι το έγγραφο εννοεί ότι χωρίς αναδιάρθρωση ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ανάλυση, πάντως, δεν δηλώνει σαφώς ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος. Σημειώνει ότι δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα δεν έγγραψε απώλειες από το PSI μείωσε το αντίκτυπο προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

«Είναι δυνατό να μετριαστούν οι φόβοι στις αγορές μεταφέροντας η ΕΚΤ ορισμένα από τα οφέλη της στον ιδιωτικό τομέα», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: euro2day.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα