Δείτε πως και ποιοι έφτιαξαν διαχρονικά την προστασία των υπουργών…

15:52 13/9/2012 - Πηγή: Olympia

Ο καθηγητής κ. Κοντογιώργης έχει πει: «Η πολιτική τάξη έχει δημιουργήσει τόσα αναχώματα για την απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη έναντι της κοινωνίας που κυριολεκτικά εάν τη σχετική αρμοδιότητα την ανέθετε κανείς σε έναν μεγάλο κακοποιό δεν θα μπορούσε αυτός να δημιουργήσει τόσα αναχώματα όσα δημιούργησε η πολιτική τάξη για να προστατέψει τον εαυτό της. Έναντι τίνος; Ποιος είναι ο εχθρός; Η κοινωνία!».

Αξίζει να διαθέσει κάποιος λίγο χρόνο και να ρίξει μια ματιά στην πιο κάτω διαχρονική εξέλιξη της συνταγματικής προστασίας των μελών των κυβερνήσεων. Άλλωστε αυτό αφορά και την προστασία

των συμφερόντων όλων μας ως πολιτών, τα οποία συμφέροντά μας πλήττονται από τις κυβερνήσεις, ιδίως τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Παρατίθεται λοιπόν η διαχρονική εξέλιξη του σχετικού άρθρου που προστατεύει τα μέλη της κυβέρνησης σε όλα τα Συντάγματα, από το Σύνταγμα του 1952 μέχρι σήμερα. Σας πληροφορούμε όμως ότι θα πρέπει να έχετε πολύ γερό στομάχι για να αντέξετε όλη αυτή την…. κατρακύλα της κατ΄ ευφημισμόν «δημοκρατίας» στη χώρα μας και της πλήρους ατιμωρησίας των μελών της άρχουσας πολιτικής ελίτ.

Παρατίθεται η διαχρονική εξέλιξη του ίδιου άρθρου: 1) από το Σύνταγμα του 1952, 2) στο χουντικό Σύνταγμα του 1973 (έχει σημασία αυτό), 3) στο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα του Καραμανλή του 1975 και φυσικά 4) στην αναθεώρηση Βενιζέλου του 2001.

Εσείς μόνοι σας διαβάστε τα ίδια τα σχετικά συνταγματικά άρθρα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, απλά εμείς θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις:

1) Το κείμενο του ίδιου άρθρου συνεχώς αυξάνεται σε όγκο από το πιο απλό του 1952, φτάνοντας στο σημερινό τεράστιο άρθρο, το οποίο αποτελεί οχυρό εκ μπετόν αρμέ προστασίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία. Αυτή είναι η σημερινή έννοια της «δημοκρατίας».

2) Το χουντικό Σύνταγμα 

Προσθέτει για πρώτη φορά ότι εφόσον κατά την διεξαγωγή διοικητικής εξέτασης (και όχι κάθε εξέτασης, όπως λέει το σημερινό) προκύψουν στοιχεία για υπουργό, τότε αμέσως η δικογραφία μεταβιβάζεται στη Βουλή. Επιπλέον προσέθεσε προστασία και για τους υφυπουργούς.

3) Το Σύνταγμα του Καραμανλή:

Α) Προσέθεσε για πρώτη φορά και τους διατελέσαντες υπουργούς και υφυπουργούς, δηλαδή επεξέτεινε την προστασία των υπουργών κ.λ.π. όχι μόνο για τους εν ενεργεία που ήταν μέχρι τότε αλλά και για τους διατελέσαντες.

Β) Διατήρησε την μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή όταν διαπιστώνεται ευθύνη υπουργού κ.λ.π. μόνο στα πλαίσια διοικητικής εξέτασης.

Γ) Όμως απάλειψε την χουντική διακοπή της εξέτασης και όρισε ότι η δικογραφία θα μεταβιβαστεί στη Βουλή, αφού πρώτα περατωθεί η διοικητική εξέταση. Δηλαδή αφού πρώτα αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια.

4) Η αναθεώρηση Βενιζέλου του 2001 

Έκανε τα πάντα, πρόσθεσε τα πάντα και άλλα επιεπλέον. Συγκεκριμένα:

Α) Διατήρησε φυσικά την προστασία και για τους διατελέσαντες υπουργούς κ.λ.π..

Β)  Τόνισε ότι τους προστατεύει και από τα ποινικά αδικήματα (εγκλήματα).

Γ) Απαγόρευσε στη Βουλή να θεσπίσει ιδιώνυμα εγκλήματα κατά

Keywords
Τυχαία Θέματα