Δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα: Μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας

10:13 18/5/2012 - Πηγή: Olympia
Ένα θέμα που σας το είχαμε αποκαλύψει εδώ και καιρό. Δείτε την μήνυση και την τεκμηρίωση:Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, υλοποίησε παλαιότερη δέσμευσή του και κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά (Γ2012/1722) κατά παντός υπευθύνου στελέχους της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται τόσο στα στελέχη της παρούσας διοίκησης, όσο και στα στελέχη παλαιότερων διοικήσεων), με την οποία καλεί τον Εισαγγελέα να ερευνήσει
την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της Τράπεζας, σχετικά με την υπόθεση δανεισμού πολιτικών κομμάτων.
Μηνυτές είναι ο Σύλλογος (εκπροσωπώντας τα μέλη του) και ο κ. Γιάννης Σιάτρας (ως φορολογούμενος πολίτης και ως μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας). Τη νομική πλευρά της υπόθεσης χειρίζεται ο δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Χρήστος Κλειώσης.

(Δείτε τη μηνυτήρια αναφορά σε μορφή pdf – Δείτε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους)

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Εδώ και μερικά χρόνια, τα πολιτικά κόμματα, αδυνατώντας να περιορίσουν τις εξαιρετικά υψηλές δαπάνες τους, ξεκίνησαν την πρακτική του δανεισμού από τις τράπεζες.
Στις αρχές του 2011, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (οι οποίες ουδέποτε διαψεύσθηκαν) ότι τα πολιτικά κόμματα όφειλαν σε διάφορες τράπεζες περί τα 220 έως 225 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, αναφέρθηκε ότι ποσό περίπου 205 εκατομμύρια όφειλαν τα (τότε) δύο μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) στην Αγροτική Τράπεζα.

Ήταν προφανές! Τα δύο μεγάλα κόμματα, διόριζαν τις διοικήσεις στην Αγροτική Τράπεζα και στη συνέχεια, η Αγροτική Τράπεζα δάνειζε τα κόμματα, σε μία “αγαστή” συμφωνία…

Και τί εγγυήσεις έπαιρνε για τα δάνεια αυτά η Αγροτική Τράπεζα; Την εγγύηση της …κρατικής χρηματοδότησης! Και μάλιστα, έλαβε την εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, έως το 2017! Αλλά ποιά κρατική χρηματοδότηση; Αυτή που θα έπαιρναν τα κόμματα, εάν αυτά πετύχαιναν τα εκλογικά αποτελέσματα που είχαν πετύχει το 2009 (όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν αθροιστικά πετύχει ποσοστό 77% των συνολικών ψήφων) και εάν η κρατική χρηματοδότηση διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα (1% επί των προϋπολογιζόμενων τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού).
Βεβαίως, σήμερα, οι εγγυήσεις αυτές έχουν μηδενική αξία. Η κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει ότι τα δύο τέως μεγάλα κόμματα θα λαμβάνουν πολύ χαμηλότερη κομματική χρηματοδότηση, σε σχέση με το παρελθόν. Και πώς θα πληρώσουν τα δάνειά τους, όταν ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και δανεισμό και πάλι έβγαιναν στο “κόκκινο”;

Ο υπερβολικός και χωρίς καμία λογική δανεισμός των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, πέραν του ότι είναι άδικος (για τα υπόλοιπα κόμματα), ενδεχόμενα παραβιάζει το νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων και προκαλεί αθέμιτο “ανταγωνισμό” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (αφού οι αυξημένες δαπάνες προβολής που είχαν τα δύο κόμματα με αυτό τον τρ

Keywords
Τυχαία Θέματα