Άρθρο του τέως Προέδρου του Αναθεωρητικο ύ Δικαστηρίου – Περιοδικό ΕΛΕΣΜΕ

02:36 26/8/2012 - Πηγή: Olympia

Σας κοινοποιώ ένα άρθρο απο το Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ) του τέως Προέδρου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου και Αντιστρατήγου Δικ. ε.α. Γ. Σπηλιόπουλου με LL Master University College London, με τίτλο “Οι Ελληνοτουρκικές Διαφορές και Οι Θαλάσσιες Ζώνες”.

Ο κορμός των προτάσεών του ξεκινά από την εφαρμογή των ευθειών γραμμών βάσης στο Αιγαίο

και το Ιόνιο Αρχιπέλαγος, και την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα μεικτά αρχιπελαγικά κράτη:

“15. Με βάση τα προλεγόμενα, νομίζω ότι τις ενδεικνυόμενες από τη χώρα μας ενέργειες πρέπει να τις διέπουν οι εξής κατευθυντήριες σκέψεις :

α. Καθορισμός της μεθόδου ευθειών γραμμών βάσης καθόσον :

(1) Η γραμμή βάσης αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς γιατί από αυτή μετρούνται όλες οι θαλάσσιες ζώνες.

(2) Η Ελλάδα λόγω της γεωμορφολογίας της, των εκτεταμένων και γεμάτων με κολπώσεις και εσοχές ακτών και των χιλιάδων νησιών της, η χώρα των πέντε θαλασσών, δεν ανήκει βέβαια στα αμιγώς νησιωτικά ή αρχιπελαγικά κράτη, ανήκει όμως στα λεγόμενα μεικτά νησιωτικά και αρχιπελαγικά κράτη και συνεπώς αποτελεί κλασσική περίπτωση παρακτίου κράτους που νομιμοποιείται απόλυτα να εφαρμόσει τη μέθοδο των ευθειών γραμμών βάσης. Ειδικώτερα οι Κυκλάδες, η Δωδεκάνησος και τα Ιόνια νησιά αποτελούν συστάδες νησιών με σαφή τα αρχιπελαγικά χαρακτηριστικά και εμείς οριοθετήσαμε την Υφαλ/δα με Ιταλία και Αλβανία εφαρμόζοντας τη μέθοδο της φυσικής ακτογραμμικής βάσης. Την ίδια τραγελαφική ρύθμιση θα κάνουμε και στο Αιγαίο; Τι άλλο θέλουμε από τη φύση και το δίκαιο για να εφαρμόσουμε τις ευθείες γραμμές βάσης; Πως θα μας πάρουν στα σοβαρά;

(3) 92 κράτη έχουν νομοθετήσει την μέθοδο αυτή και περισσότερα από 40 την έχουν εφαρμόσει και μάλιστα ορισμένα καταχρηστικά, γιατί δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με πρώτη την Τουρκία.

(4) Πέρα από τη σαφήνεια των σχετικών διατάξεων της νέας Σύμβασης, η εφαρμογή της άρχισε από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί κανόνα του διεθνούς εθιμικού δικαίου επιβεβαιωθέντα και από το Διεθνές Δικαστήριο.

(5) Αυξάνονται και τα εσωτερικά μας ύδατα και το εύρος των θαλασσίων ζωνών μας και

(6) Αποτελεί σοβαρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα

Το link είναι εδώ:

http://www.elesme.gr/elesmegr/periodika/t63/t63_4.html

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Χρήστου

Δικηγόρος LLM Kent


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα