Αποκωδικοποίηση της πολυετούς συγκυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο

Γράφει ο Νίκος Γεωργαντζάς

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον ελληνικό μας κόσμο έχουμε μείνει άφωνοι, δίχως λαλιά, εμπρός στην ανακοίνωση γιά την αναμενομένη συγκυβέρνηση διετίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο (Πηγή: “ΤΟ ΑΡΘΡΟ”, Κυριακή 13/11/2011).

Όχι όμως και ο Αριστοφάνης. Εκείνος είχε πιθανώς προβλέψει την πολυετή συγκυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο,

εκφράζοντάς την ως ακολούθως:

“Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών…”

Τούτη βέβαια είναι όντως η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο, βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 στο έργο ‘Εκκλησιάζουσες’ του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές. Έχει καταγραφεί και στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ως ένας λεξιλογικός ‘σιδηρόδρομος’, μάλλον είναι δύσκολο να διαβαστεί τούτος απνευστί, αλλά με μία μικρή προσπάθεια μπορούμε να τον μεταφράσουμε ως ακολούθως:

“Πάστοπεταλίδο-γαλεοσάλαχο-τούρσοπιπεράτο-μυαλοκόμματα-μελοπερεχύτο-μυτζηθρότυρο-τρύγονοκοτσύφο-τσιχλοπίτσουνα-ψήτοσουσουράδο-κοτοκέφαλα-άγριοπεριστέρο-λαγοκούνελα-στράγαλοπετμέζο-φτερουγόδιπλες.”

Πηγή: http://perierga.gr/2011/11/η-μεγαλύτερη-ελληνική-λέξη/.

Αλλά και η κα Mary Poppins πρέπει επίσης να είχε προβλέψει την πιθανή ανάδραση του ελληνικού μας κόσμου έναντι της πολυετούς συγκυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, εκφράζοντας την αναγκαία τούτη αντίδραση ως ακολούθως:

“Supercalifragilisticexpialidocious”, δηλαδή: atoning for educability through delicate beauty ή εξιλέωση γιά την δυνατότητα παιδείας μέσω λεπτής ομορφιάς.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Supercalifragilisticexpialidocious.

Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος πού ο Δρ. Γιώργος Δ. Κοντογιώργης εργάζεται τόσο δυναμικά γιά να αυξήσει την δυνατότητα πολιτικής παιδείας του ελληνικού μας κόσμου στην Νέα Υόρκη: “Ο πολίτης πρέπει να δράσει και γρήγορα! Είναι αδιανόητο να τον έχουν θέσει στο περιθώριο με τις πολιτικές τους! Η Ελλάδα στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς κρίσης δεν θα είναι αυτή που ξέρουμε σήμερα. Θα έχει μείνει η μισή και αν…”

Πηγή: http://greekamericannewsagency.blogspot.com/2011/11/blog-post_7354.html

Αλλά και στην πατρίδα Ελλάδα κάτι φένεται να σαλεύει. Π.χ., από κοινού, ο Δημήτρης Αντωνίου και ο Δημήτρης Καζάκης επίσης προσπαθούν δυναμικά να αυξήσουν την δυνατότητα πολιτικής παιδείας του ελληνικού μας κόσμου στην Κόρινθο, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, ώρα 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Πηγή: http://seisaxthia.blogspot.com/

Άντε να δούμε τι θα δούμε! Μάλλον “πρέπει λοιπόν να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας – όχι όμως γιά να την παραδώσουμε ξανά σε κάποιον άλλον”, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Πηγή: http://neotera.wordpress.com/2011/11/12/τι-φερνει-η-σιωπη-των-αμνων/

Ευοί Ευάν


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα