Αναβάλλονται οι συζητήσεις για το PSI για την ερχόμενη Τρίτη

15:31 13/1/2012 - Πηγή: Olympia

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο όπως μεταδίδει το δίκτυο DJ, οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF για το PSI, θα συνεχιστούν την επόμενη Τετάρτη.

Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έχει κλειδώσει στις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ νωρίτερα η ΕΕ ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους όρους που αποφάσισαν οι ηγέτες

της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν ακόμα συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του IIF…Φυσικά, οι θεσμοί της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Κομισιόν παρακολουθούν στενά αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

«Ο βασικός στόχος αυτής της παρακολούθησης είναι φυσικά να διασφαλιστεί ότι όποια συμφωνία προκύψει από αυτές τις συζητήσεις θα είναι απολύτως σύμφωνη με τους όρους και τη δήλωση της 26ης Οκτωβρίου».

Οι πιέσεις αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζονται στα ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, τα οποία δεν δέχεται να μπουν στο κούρεμα. Αυτά τα ομόλογα εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 45 δις, ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν οι πιέσεις από πολλά hedge funds, να γίνει τελικά ενεργοποίηση των CDS, αφού «ζύγισαν» τα κέρδη από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και τα έσοδα από τα ασφάλιστρα κινδύνου που κατέχουν.

Οι Βρυξέλλες χθες, έδωσαν το πράσινο φως για την τροπολογία για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με τις οποίες θα εξαναγκάζονται οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Με άλλα λόγια, οι μειοψηφία των κατόχων θα αναγκαστεί να συμπορευθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι θα κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο για τις ρήτρες, καθώς “δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το εάν και πότε θα πρέπει να κατατεθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο¨.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή σχετική διάταξη έως την Δευτέρα. 


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα