Tα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα

19:52 18/6/2012 - Πηγή: Olympia

Για «πύρρειο νίκη» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δίνει ανάσα στην ευρωζώνη αλλά δεν εγγυάται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προεξοφλώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι της Ελλάδας

καλούνται να σχηματίσουν άμεσα μια πρωτοφανή κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται, οι τραπεζικές καταθέσεις φυλλορροούν και η Ευρώπη ζητεί δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ένα άλλο αμερικανικό μέσο, το CNN, διερωτάται τι σημαίνει για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. «Οι επικριτές φοβούνται ότι οι προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας διάσωσης θα διαμορφωνόσουν ένα νέο μέτωπο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική προσφυγή των καταθετών στις τράπεζες και μια γενικότερη μιζέρια».

Τη βεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο εκφράζει στο σημερινό του κεντρικό άρθρο το Reuters. «Υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της και τις εντεινόμενες κοινωνικές εντάσεις, δίνει έναν δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση της παραπαίουσας οικονομίας της. Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα διαδηλώσεων αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα», εκτιμά το διεθνές δίκτυο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Κρις Μόρις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα είναι αρκετά ισχυρή για να κρατήσει, κάτι καθόλου εύκολο, όπως αναφέρει στο σημερινό του άρθρο. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Ελλάδα, Μαρκ Λόουεν, θεωρεί ότι την Ελλάδα περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, καθώς η σκληρή αντιπολίτευση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να σηκωθεί νέο κύμα δυσαρέσκειας κατά της λιτότητας.

«Οι ψηφοφόροι δίνουν μια ευκαιρία την Ευρώπη και τη νομισματική ένωση» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. «Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ασκήσουν πιέσεις στα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, τα οποία παρά το πλήγμα που δέχθηκαν στις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, κατάφεραν να πείσουν τον ελληνικό λαό να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και να τηρήσει τους αυστηρούς όρους του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης», σημειώνει.

Σύμφωνα με μια άλλη βρετανική εφημερίδα, τον Independent, «οι Έλληνες αποφάσισαν επιτέλους να αποδεχθούν τη λιτότητα». Η οριακή νίκη θα μπορούσε να μετριάσει προσωρινά τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σε μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μικρή διαφορά, όμως, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει, καθώς δεν αναμένεται να σχηματιστεί η αποφασιστική κυβέρνηση που χρειάζεται , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην εκλογική διαδικασία που από πολλούς θεωρήθηκε η τελευταία ευκαιρία της Ελ

Keywords
Τυχαία Θέματα