H ελληνική συνεισφορά στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς

22:32 6/7/2012 - Πηγή: Olympia
Σημαντική συμβολή στα 2 μεγάλα πειράματα που οδήγησαν στην ανακάλυψη έχουν επιστήμονες από ελληνικά ερευνητικά κέντρα. Η χώρα μας συμμετέχει στο πείραμα με 4 Πανεπιστήμια (Μετσόβειο, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων) και 1 ερευνητικό κέντρο (Δημόκριτος) ή με αλλιώς περίπου 200 ερευνητές (θεωρητικούς και πειραματικούς). Ανήκουμε στις 12 χώρες που το 1954 ίδρυσαν το CERΝ.
Για τη συμμετοχή
μας έχουμε καταβάλλει 15 εκατ. ευρώ ετησίως στο CERN, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου.
- Στο πείραμα CMS συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
- Στο πείραμα ATLAS συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Συνολικά συμμετέχουν στα πειράματα του CERN περίπου 150 πειραματικοί φυσικοί από Ελληνικά ινστιτούτα, ενώ μαζί με τους θεωρητικούς η συμμετοχή των Ελλήνων αγγίζει τα 200 άτομα. Η συνεισφορά των Ελληνικών ομάδων ήταν πολύ σημαντική σε κάθε στάδιο της ερευνητικής διαδικασίας μέχρι την τελική ανακάλυψη, καθώς είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν ανιχνευτές ή τμήματα της διάταξης των πειραμάτων.Για το ATLAS: η ελληνική ομάδα κατασκεύασε και εγκατέστησε στο πείραμα περίπου 30.000 ανιχνευτές μιονίων εξαιρετικής ποιότητας, καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των ανιχνευτών. Μάλιστα, το CERN έκανε ειδική μνεία στους ανιχνευτές μιονίων που παραδόθηκαν, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν οι καλύτεροι όλων. Για το CMS: οι Έλληνες σχεδίασαν και κατασκεύασαν 1200 ανιχνευτές τεχνολογίας πυριτίου.Μια μικρή συνεργαζόμενη Ελληνική εταιρεία, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά, από την Αλεξανδρούπολη που κατασκεύασε 4.500 μονάδες για τον συγκεκριμένο ανιχνευτή, πήρε το Χρυσό Μετάλλιο 2009 από το πείραμα CMS, για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Επίσης, η συνεργασία του CMS σχεδίασε και κατασκεύασε μέρος του συστήματος επιλογής δεδομένων του πειράματος. Ακόμα, μια μεγάλη ομάδα αποφοίτων από τα ΤΕΙ συμμετείχε με επιτυχία, υπό την επίβλεψη Ελληνίδας ερευνήτριας, στην κατασκευή του ίδιου του επιταχυντή LHC στα συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών (cryogenics). Στη φάση λήψης των δεδομένων όλες οι ομάδες είναι απασχολημένες με την ανάλυση φυσικής. Μάλιστα, Έλληνας συντόνιζε τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν για την ανακάλυψη από το ερευνητικό κέντρο. «Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο CERN.Οι Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν ισότιμα και ανταγωνιστικά στην υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται εκεί. Πολλοί φοιτητές εκπονούν τις Διδακτορικές τους Διατριβές, αρκετοί από τους οποίους αποκτούν προηγμένη γνώση και εμπειρία που αξιοποιούν σε νέες εταιρείες τεχνολογίας. Πολλοί Μηχανικοί αποκτούν εμπειρία σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλού επιπέδου. Βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας συμμετέχουν σε κατασκευές συσκευών και οργάνων με αποτέλεσμα την απόκτηση τεχνογνωσίας αλλά και επιστροφή πόρων στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Ερευνητής του Δημόκριτου Θοδωρής Γέραλης. Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών προσπαθειών Έλληνες επιστήμονες από ινστιτ
Keywords
Τυχαία Θέματα