Υπόμνημα για τις εξελίξεις στην ΓΓ Ενημέρωσης

Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμοι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς Επικοινωνίας και Ενημέρωσης/Μέσων Ενημέρωσης,

Ο κλάδος Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας, όπως καλά γνωρίζετε, στελεχώνεται από το 1993 μέχρι και σήμερα από αποφοίτους του τμήματος Ακολούθων Τύπου και Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Με τη λειτουργία του οικείου τμήματος, η Ελληνική Πολιτεία εξεδήλωσε τη βούληση, η προβολή της εθνικής εικόνας στο εξωτερικό να αποτελέσει, κάτω από τις οδηγίες της εκάστοτε κυβερνητικής ηγεσίας,

έργο εξειδικευμένων στελεχών υψηλών τυπικών προσόντων με γλωσσική επάρκεια σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες και την αντίστοιχη κατάρτιση που παρέχει η εκπαιδευτική διαδικασία της Ε.Σ.Δ.Δ. Τα αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια δικαίωσαν περίτρανα την παραπάνω επιλογή στο πλαίσιο ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος, όπου η σημασία της δημόσιας διπλωματίας και επικοινωνίας δεν έπαυσε να επεκτείνεται ως κρίσιμο πεδίο άσκησης δημόσιας πολιτικής.

Με έκπληξη και σοβαρές επιφυλάξεις για τους κινδύνους αποειδίκευσης των μελών μας, πληροφορηθήκαμε από τα μέλη της Ένωσης Ακολούθων Τύπου που είναι και μέλη της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης , την πρόθεσή σας να προωθήσετε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα για το νέο Οργανισμό της Υπηρεσίας σας. Οι επιφυλάξεις μας και η αντίθεσή μας αφορούν την πρόθεση σας να χρησιμοποιήσετε τους Ακολούθους Τύπου είτε για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής προβολής, πρόθεση αναντίστοιχη με τη σκοπιμότητα της κατάρτισής τους και εξαιρετικά συζητήσιμη ως προς την ουσία της στο πλαίσιο των σύγχρονων δημοκρατιών είτε να τους χρησιμοποιείτε σε οποιαδήποτε θέση που δεν απαιτεί κανενός είδους εξειδίκευση στην Υπηρεσία σας.

Σε μια χρονική στιγμή που η εθνική εικόνα βάλλεται όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που δοκιμάζει τη χώρα μας, η αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού που αποφοίτησε από την Ε.Σ.Δ.Δ. αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο για την αναστροφή της δυσμενούς διεθνούς εικόνας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Άλλωστε εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ, έχετε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής (11/11/2013) για την ορθολογική αξιοποίηση των Αποφοίτων στο πλαίσιο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να μην απαξιωθούν η βούληση του νομοθέτη, αλλά και η επένδυση του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου που στήριξαν την κατάρτισή τους, παρακαλούμε να αναθεωρήσετε τον προτεινόμενο Οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε σχέση με την ανάγκη άσκησης μιας σύγχρονης δυναμικής και αποτελεσματικής δημόσιας διπλωματίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με τιμή,
Για το ΔΣ της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ
Ο Πρόεδρος
Τάσος Σαλτερής
Ο Γενικός Γραμματέας
Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης

Keywords
Τυχαία Θέματα