Τζανακόπουλος: Ο παραγόμενος πλούτος θα διανεμηθεί στην ελληνική κοινωνία

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον «ALPHA 9,89» και τον Κώστα Χαρδαβέλλα

ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Καλημέρα σας, κύριε Εκπρόσωπε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι περιμένετε από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου και αν θα επιτευχθεί συμφωνία και με ποιους όρους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν περιμένει. Η κυβέρνηση δουλεύει, εργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που τρέχουν, όπως γνωρίζετε. Έχουμε τη Δευτέρα την επίσκεψη

του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα. Γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιωθεί κατά πολύ η πρόταση που είχε κατατεθεί στο προηγούμενο Eurogroup. Να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι αναγκαία για να θεωρηθεί αυτό βιώσιμο από όλους τους θεσμούς -συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ- και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές και χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα. Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι όλες οι πλευρές, σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι λειτουργούν εποικοδομητικά. Υπάρχει ένας διάλογος, κατατίθενται προτάσεις. Υπάρχει η γνωστή πρόταση από τη μεριά της Γαλλίας, για έναν μηχανισμό που θα εμπεριέχει μια ρήτρα ανάπτυξης, στη βάση της οποίας θα γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πράγμα το οποίο -καταλαβαίνετε- ότι θα μπορούσε ενδεχομένως, να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι, για μας ο στόχος παραμένει σαφής: Καθαρή λύση, όχι μετάθεση του προβλήματος, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και φυσικά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, που θα βοηθήσουν στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα ανακάμπτει . Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη με δεδομένη την αβεβαιότητα. Πρέπει, λοιπόν, αυτός ο κύκλος της αβεβαιότητας να κλείσει οριστικά, να κλείσει μια και καλή.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πιστεύετε ότι θα κλείσει στις 15 Ιουνίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, αν τηρηθούν αυτά τα κριτήρια που σας είπα προηγουμένως , θα έχουμε μια συμφωνία. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση να κλείσουμε στις 15 του Ιούνη. Από την μεριά των φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ένα θετικό σενάριο, αυτό μένει να αποδειχτεί και στο Eurogroup.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Λε Μερ, που έρχεται τη Δευτέρα και μεταφέρει συζητήσεις που έκανε με Λαγκάρντ και με Σόιμπλε και με όλους αυτούς , μεταφέρει και κάποιες νέες προτάσεις ή απλά θα αποκαλύψει και τις προθέσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Γαλλία έχει καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η πρόταση αυτή αφορά έναν αυτόματο μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο, ανάλογα με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα προσαρμόζονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτή την πρόταση έχει συζητήσει, φαντάζομαι, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τους υπόλοιπους θεσμούς. Και στο πλαίσιο αυτής της πολύ ενεργητικής πολιτικής που ασκεί η Γαλλία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα παρευρεθεί και στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έχει τις αναγκαίες συνομιλίες και με την ελληνική κυβέρνηση. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα νέα που θα μας φέρει για να προχωρήσουμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Υπάρχει μια ελπιδοφόρα και πολύ καλή δήλωση για μας από τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM στην εφημερίδα Bild – προφανώς την ξέρετε- που λέει ότι αν η Ελλάδα μπει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα, ίσως και εντός του τρέχοντος χρόνου ή το αργότερο το 2018.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χαρδαβέλλα, αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα γίνεται για να μπορέσει κάποια στιγμή να τελειώσει, να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Επομένως αυτό είναι πάνω στο οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την εγχώρια αντιπολίτευση, την αξιωματική αντιπολίτευση ιδιαίτερα, που παρουσιάζει μια κατάσταση πλήρους καταστροφής, μια κατάσταση αποσταθεροποίησης όπου τίποτα δεν βαίνει καλώς. Η εικόνα που υπάρχει από όλον τον ευρωπαϊκό Τύπο, από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι τελείως διαφορετική.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Έχει σημασία που το λέει ο Ρέγκλινγκ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο το ότι έχει σημασία, αλλά δεν είναι η πρώτη, αυτό προσπαθώ να σας πω. Δεν είναι η πρώτη θετική δήλωση που γίνεται για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν γίνει, αφορούν ότι το πρόγραμμα έχει κάθε δυνατότητα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα όφειλε. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει το ηθικό και πολιτικό καθήκον εκ μέρους των θεσμών, να κάνουν και αυτοί το δικό τους χρέος. Επομένως, είναι πραγματικά εντελώς διαφορετική η εικόνα που αναπαράγεται στην Ελλάδα σε σχέση με την πραγματική εικόνα που υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Το λέω αυτό γιατί ο Ρέγκλινγκ κάνει ένα βήμα ακόμα και λέει ότι ίσως και εντός του 2017, η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει και πάλι τα κρατικά της ομόλογα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αυτό έχει ειπωθεί εδώ και πολύ καιρό, ξέρετε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι εφόσον έχουμε τη συμφωνία την οποία θέλουμε και μια καθαρή λύση, θα έχουμε τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις αγορές χρήματος , έτσι ώστε να κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους μέσα στο 2017 και από κει και πέρα να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι του 2018. Δεν είναι κάτι καινούργιο για μας, ούτε είναι μια έκπληξη. Είναι ο πολιτικός σχεδιασμός, τον οποίο έχουμε.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Υπάρχει μια προϋπόθεση για όλα αυτά, που την ξέρετε. Και η προϋπόθεση αυτή είναι να πάμε στην ποσοτική χαλάρωση και να μπει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αποφάσεις που από ό, τι φαίνεται ότι δεν θα ληφθούν στις 15 Ιουνίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Στις 15 Ιουνίου δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση δυνατό να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ούτε καν του Ντράγκι. Του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο πρέπει να προχωρήσει σε μια απολύτως ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Και στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών , να αποφασίσει για το θα είναι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το οποίο παίζεται στο Eurogroup είναι μια συμφωνία που θα έχει έναν τέτοιο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα δίνει τη δυνατότητα ακριβώς στην ΕΚΤ να αποφασίσει, εντελώς ανεξάρτητα και με βάση τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και με βάση το καταστατικό της, για το αν και κατά πόσο θα επιλεγούν τα ελληνικά ομόλογα για ένταξη στο πρόγραμμα. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και τα κριτήρια που έχουμε θέσει για να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, έχουν φυσικά ως στόχο –σας το είπα και προηγουμένως- να γίνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος και νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Περιμένετε στο Eurogroup της Πέμπτης, μεθαύριο, να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση, μια έναρξη συζήτησης για το χρέος της Ελλάδας ή δεν θα γίνει τίποτα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι το μοναδικό πράγμα, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της 15ης θα είναι το θέμα του χρέους. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των προϋποθέσεων πολιτικής -αν θέλετε- τα προαπαιτούμενα, όλα αυτά έχουν κλείσει, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Θα γίνει μια τυπική συζήτηση, όπου, για πολύ λίγο χρόνο, θα μπει και τυπικά και η σφραγίδα για την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων πολιτικής, των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια θα περάσουμε στη συζήτηση για το θέμα του χρέους, όπως έγινε χθες και στο Euro Working Group. Αυτή ήταν η συζήτηση η οποία έγινε στο Euro Working Group, που προετοιμάζει το Eurogroup. Και αυτή -σας υπενθυμίζω- ότι ήταν η συζήτηση και στις 22 Μαΐου. Διότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς εδώ και να μην επιτρέπουμε στην παραφιλολογία και στις λάθος ειδήσεις να διαμορφώνουν το κλίμα. Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο τελικά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, πρέπει να σας πω ότι είχε διατυπωθεί μια πρόταση συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Μα δεν προχώρησε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προχώρησε και θα σας πω γιατί δεν προχώρησε. Διότι θεωρήθηκε ότι αυτά δεν είναι αρκετά, ώστε το ΔΝΤ να κάνει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Όχι επειδή δεν υπήρχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Η διαφορά ήταν στο πόσο θα είναι η ελάφρυνση του χρέους και όχι στο αν και κατά πόσο θα υπάρχει. Για να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, επειδή πλέον μπαίνουμε σε τεχνικά πράγματα. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι μέχρι το 2060 η μεσοσταθμική ανάπτυξη θα είναι 1,3%. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέχρι το 2060 -πράγματα τα οποία, εν πάση περιπτώσει, έχουν και έναν αρκετά μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας, αλλά δεν έχει σημασία- ότι η μεσοσταθμική ανάπτυξη θα είναι στο 1%. Αυτή η διαφορά του 0,3% δημιουργεί και διαφορετικές προβλέψεις ως προς το πόσα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρειάζονται για να είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν είναι αν θα πάρουμε ή αν δεν θα πάρουμε το χρέος. Είναι αν αυτό το οποίο θα πάρουμε θα είναι αρκετό έτσι ώστε όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων και του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αυτή είναι η συζήτηση. Μέτρα, λοιπόν, για το χρέος θα υπάρχουν. Η προσπάθεια είναι, τα μέτρα αυτά να καλύπτουν το σύνολο των θεσμών.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, το 3,5%, που υποσχόμαστε μέχρι το 2022, είναι τεράστιο πλεόνασμα. Πώς θα το καταφέρουμε; Από πού θα βρεθούν τα λεφτά γι’ αυτό το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022; Γιατί πολλοί φοβούνται νέα μέτρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο να λέτε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5%, είναι ένα μεγάλο πλεόνασμα. Θα πρέπει να το συγκρίνουμε, ωστόσο, με τη συμφωνία η οποία υπήρχε προηγούμενα. Δηλαδή, η συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί το 2012, προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και στη συνέχεια έναν μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων 4,1 – 4,2% μέχρι το 2030. Πρόκειται, λοιπόν, για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Προφανώς δεν είναι ιδεώδης, δεν είναι ιδανική, ωστόσο έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να σας πω είναι ότι η απαίτηση της Γερμανίας, κατά την εκκίνηση της 2ης αξιολόγησης, των διαπραγματεύσεων, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% να παραμείνει για δέκα χρόνια. Αυτό το οποίο επετεύχθη, εν πάση περιπτώσει, ήταν να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση και να πούμε 3,5% μέχρι το 2022. Είναι εύκολο; Δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μία επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα δώσει πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, έχω την εντύπωση ότι είναι εφικτό, χωρίς νέα μέτρα αφενός, και αφετέρου το ζήτημα είναι, οι υπάρχοντες πόροι πώς θα διανεμηθούν στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που καθορίζει μία πολιτική, αλλά και η διανομή του πλούτου ο οποίος παράγεται.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Ακριβώς. Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν αυτά λεφτά, το 3,5% πλεόνασμα. Φοβάται ο κόσμος νέα μέτρα. Γι’ αυτό το λέω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος, ακόμη και με αυτό το πλεόνασμα που λέτε, περίπου 5 με 6 δις μέχρι το 2020-2021, τα οποία αυτά χρήματα μπορούν να κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Σας λέω, λοιπόν, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται. Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Φυσικά, εάν τα πλεονάσματα ήταν μικρότερα, θα υπήρχε ακόμη περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δεν χρειάζονται νέα μέτρα, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση, με δεδομένο ότι για τα επόμενα χρόνια, εφόσον υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα λύσει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο απομένει ως πολιτικό ερώτημα, είναι ο τρόπος διανομής του παραγόμενου πλούτου. Για να σας το πω πιο συγκεκριμένα, εάν δηλαδή, αυτός ο παραγόμενος πλούτος θα διανεμηθεί με μειώσεις της φορολογίας, για παράδειγμα, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα μερίσματα, όπως προβλέπει η ΝΔ στο πρόγραμμά της. Δηλαδή, λέει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι φόροι στα μερίσματα, δηλαδή στα κέρδη τα οποία μοιράζονται οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών. Και από την άλλη μεριά, υπάρχει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, εφόσον υπάρχει – και θα υπάρχει – δημοσιονομικός χώρος, είναι η στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλότερων στρωμάτων, των εργαζόμενων τάξεων. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα πολιτικής το οποίο μπαίνει.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Τα 7,5 δις που διεκδικούμε μίνιμουμ ή τα 9 δις που διεκδικούμε μάξιμουμ από το Eurogroup της Πέμπτης, πόσα από τα λεφτά αυτά θα πέσουν στην ελληνική αγορά και πόσα από τα λεφτά αυτά σε δάνεια που πρέπει να επιστρέψουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση η οποία γίνεται έχει και τεχνικό χαρακτήρα. Δεν μπορώ να σας πω το που ακριβώς θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση τόσο περισσότερα χρήματα θα έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές -για παράδειγμα του ελληνικού δημοσίου για να μειωθούν έτι περαιτέρω αυτές, αν και έχουν μειωθεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο- και να κατευθυνθούν και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Γίνεται μία συζήτηση για να δούμε το ύψος της δόσης. Ανάλογα με το ύψος αυτό θα καθοριστεί και η κατεύθυνση στην οποία θα πάνε τα χρήματα αυτά. Είναι, πάντως, και αυτό κομμάτι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πάντως, τα 6,5 δις οπωσδήποτε πρέπει να τα επιστρέψουμε, είναι το χρέος μας αυτά τα 6,5 δις. Από εκεί και πέρα ό,τι μείνει, λέτε ότι θα δείτε πώς θα τα διανείμετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Και είναι και αυτό, κύριε Χαρδαβέλλα, κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη ανεξαρτησία. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το πού θα πάνε τα χρήματα φυσικά θα είναι κομμάτι και αυτό της συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Το τελευταίο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι το εξής: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα ρίξει όλο της το βάρος πλέον στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις κλπ, κλπ. Και είναι και ο μόνος δρόμος για να συνέλθουμε λιγάκι. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, όμως, για επενδύσεις, διότι -είχα πάρα πολλές καταγγελίες από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν- όλη αυτή διαδικασία, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, κλπ, τους αποτρέπουν. Θα αλλάξει, λοιπόν, η νομοθεσία που θα έχει σχέση με τις επενδύσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις των αδειοδοτήσεων, υπάρχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όλα όσα νομοθετικώς ισχύουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προβλήματα. Όμως, αυτά, καταρχήν, δεν έχουν νομικό χαρακτήρα, έχουν περισσότερο διοικητικό χαρακτήρα, περισσότερο χαρακτήρα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, όμως το βασικό ζήτημα δεν είναι αυτό. Το βασικό ζήτημα είναι η διοικητική μηχανή να προσανατολιστεί στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, να γίνει πιο γρήγορη, να γίνει πιο αποτελεσματική. Ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, και έχει κινήσει αυτή την προσπάθεια, να μπει επικεφαλής σε μία ομάδα που θα προωθήσει τις βασικές, τις πολύ μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα των Μεταφορών. Και επίσης να σας πω ότι το 2016 οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13,6%, αν θυμάμαι καλά, πράγμα το οποίο είναι μία επίδοση ρεκόρ για τα χρόνια της κρίσης. Νομίζω ότι στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε μετά την οριστική συμφωνία, την οποία ευελπιστούμε να έχουμε στο επόμενο Eurogroup.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Είπατε τώρα κάτι για τον χώρο της Ενέργειας. Ξέρω ότι έχουν ενδιαφερθεί μεγάλες εταιρείες, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Exxon Mobil, η Total, κλπ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Έχουν υποβάλει αιτήσεις για έρευνα και καθυστερούν. Γι’ αυτό σας έθεσα και το ερώτημα. Τι θα γίνει στην κατεύθυνση αυτή; Θα δοθούν κάποιες άδειες; Θα προχωρήσει αυτή η ιστορία με το Φυσικό Αέριο και τα Ελληνικά Πετρέλαια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση τους νόμους, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Από όσο ενημερωθήκαμε πριν από δύο εβδομάδες στο υπουργείο Ενέργειας, οι συμφωνίες αυτές προχωρούν κανονικά και ταχύτατα. Δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε σχέση με αυτό. Αν θυμάμαι καλά, τις προηγούμενες εβδομάδες υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες για τρία οικόπεδα, δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο, και προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για έρευνες σε άλλα τρία οικόπεδα. Σας ξαναλέω, με βάση την ενημέρωση που είχαμε στο υπουργείο Ενέργειας, πριν από δύο εβδομάδες. Δεν έχω follow app, σε σχέση με το συγκεκριμένο, όμως μπορώ να σας αυτό το οποίο μας μεταφέρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Ενέργειας.
ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που κάναμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Χαρδαβέλλα.

The post Τζανακόπουλος: Ο παραγόμενος πλούτος θα διανεμηθεί στην ελληνική κοινωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
κοινωνια, για μας, exxon mobil, ευχαριστώ πολύ, alpha, ρωτήσω, ιουνίου, ελλαδα, ΔΝΤ, χρεος, γαλλια, λύση, σόιμπλε, νέα, esm, bild, καλοκαιρι, ΕΚΤ, euro, working, group, μαΐου, ειδήσεις, δις, νεα δημοκρατια, φοροι, συριζα, exxon, συγκεκριμένο, enimerosi24, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, ληξιπροθεσμες οφειλες, enimerosi24, το θεμα, βημα, δανεια, θεμα, νεα μετρα, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υψος, φυσικο αεριο, ωθηση, bild, αγορα, αιτησεις, απλα, εβδομαδες, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δις, δωσει, δρομος, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκκινηση, εκτιμηση, ενημερωση, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, ερχεται, εφημεριδα, ευχαριστώ πολύ, ιδια, θετικο, ηθικο, εικονα, καλημερα, κυβερνηση, κυκλος, κυριε, κλιμα, λαθος, λεφτα, λύση, μαΐου, ξερετε, ομαδα, οικοπεδα, οπωσδηποτε, παμε, πιθανοτητες, προβληματα, ρεκορ, ρητρα, ρωτήσω, σαφης, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σόιμπλε, σφραγιδα, τρια, φυσικα, φυσικο, group, αγορες, δικιο, εφαρμογη, ελληνικα, euro, esm, exxon, exxon mobil, για μας, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, μεινει, μελετη, θελω να, βεβαιως, working
Τυχαία Θέματα