Τζανακόπουλος: Όχι στις εκλογές ακόμη κι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στους στόχους των δανειστών

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πρωινές διαδρομές” με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Αδαμόπουλο

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ σε σχέση με το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προβληματικό το γεγονός ότι η ΝΔ

ακόμα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις. Γνωρίζετε ότι η επίσημη θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα αμέσως μετά το ερώτημα που τέθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το οποίο οδήγησε στη συζήτηση και στην εξέταση των Θεσμών αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη αυτή κίνηση επηρεάζει ή όχι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε πλήρως και άλλαξε σχεδόν άμεσα. Επομένως είναι η στάση της ΝΔ εκείνη η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά. Για ποιο λόγο ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι οι θεσμοί θα απαντήσουν αρνητικά στο ερώτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του ESM για ποιο λόγο λοιπόν η ΝΔ άλλαξε άρδην την τοποθέτησή της. Εμάς μας προξενεί πολύ μεγάλο προβληματισμό, θα περιμέναμε από τη ΝΔ να έχει μια στάση η οποία θα συμβάλλει στην προσπάθεια η οποία γίνεται για τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση και όχι να παίρνει τη θέση των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών. Με αυτή την έννοια περιμένουμε ακόμα μια πειστική απάντηση από τη ΝΔ για ποιο λόγο άλλαξε τη στάση της.

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν πειστική απάντηση για τους λόγους οι οποίοι τους έκαναν να κάνουν στροφή 180ο και να αλλάξουν την πολιτική τους τοποθέτηση η οποία δύο μέρες πριν ήταν ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα. Εγείρει ερωτηματικά και θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.
Η στάση του «παρών» επί της ουσίας είναι μια στάση που για μικροπολιτικούς λόγους προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί ή θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όπως είδατε η ΝΔ φαίνεται ότι είναι αυστηρότερη ως προς την τήρηση του προγράμματος από ότι είναι οι Θεσμοί.
Γνωρίζετε ότι έχει υπάρξει μια άτυπη ενημέρωση του ESM αλλά και οι δηλώσεις του κ. Ντομπροφσκι και οι δηλώσεις Ρέγκλιν που λένε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει δημοσιονομικά τους στόχους του προγράμματος όχι μόνο για το 2017 και για το 2018 αλλά και για το 2016. Αυτό το οποίο λέει η άτυπη ενημέρωση του ESM για το 2016 είναι ότι η κίνηση αυτή μειώνει όχι το έσοδο αλλά το μαξιλαράκι το οποίο έχει κρατηθεί έτσι ώστε αν οι προβλέψεις πιθανά δεν είναι ακριβείς να μην έχουμε πρόβλημα σε ότι αφορά την τήρηση του στόχου. Άρα δημοσιονομικά δεν επηρεάζει ούτε το 2016 και όχι μόνο αυτό αλλά λέει ότι πλέον το euroworking group δεν έχει τεχνικό ή νομικό λόγο για να μην ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και από εκεί και πέρα είναι πολιτική απόφαση του euroworking group το τι θέλει να κάνει. Και η ΝΔ παρά το γεγονός αυτό σπεύδει να είναι βασιλικότερη του βασιλέως σε ότι αφορά την τήρηση του προγράμματος και νομίζουμε ότι δίνει διαπιστευτήρια σε πολιτικούς κύκλους των δανειστών οι οποίοι γνωρίζετε ότι έχουν μια εξαιρετικά σκληρή στάση, κάποιοι από αυτούς, σε ότι αφορά την τήρηση του προγράμματος. Το οποίο ξαναλέω ότι δεν βρίσκεται σε κανένα κίνδυνο πρώτον, και δεύτερον δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρούμε ότι δεν τηρήσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, το αντίθετο συμβαίνει.

Για τη στάση της ΝΔ ότι θα υπερψηφίσει το νόμο για το ΦΠΑ

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ έχει καταλάβει ότι διέπραξε ένα σοβαρό πολιτικό λάθος, ένα σοβαρότατο πολιτικό ατόπημα και για αυτό το λόγο αποφάσισε ξανά, μέσα σε πολύ λίγες μέρες, να αλλάξει τη στάση της και να επανέλθει στην αρχική της τοποθέτηση μετά και την εσωκομματικής σύγκρουση η οποία έχει ξεσπάσει.

ΔΗΜ.: Γιατί άκουσε το Σόιμπλε για το επίδομα και δεν τον ακούει τώρα ενδεχομένως
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα, πρόκειται για μια επιλογή η οποία της στοίχησε και γιατί βλέπετε ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα περίμενε η ΝΔ. Είχαμε πει στο παρελθόν ότι η ΝΔ επιθυμεί στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις να εκτροχιαστούν. Η ΝΔ επιθυμεί το κακό της χώρας για να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη και είναι πλέον η κίνηση της αυτή την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω ότι επιβεβαιώνει την πολιτική μας εκτίμηση. Δεν θέλει μια καλή εξέλιξη σε ότι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, σε ότι αφορά τα επιμέρους ζητήματα τα οποία μπορεί να προκύπτουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών διότι αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς είναι να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Δεν της γίνεται το χατίρι!

Αναφορικά με τη διαφορετική διατύπωση του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και στο εξωτερικό για το έκτακτο επίδομα

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στις δύο περιπτώσεις σας λέω ότι η βασική βούληση της κυβέρνηση είναι ότι εφόσον έχει τη δυνατότητα στα επόμενα έτη να υπεραποδίδει και να υπερβαίνει στους στόχους η βούληση της είναι να επαναλάβει την ίδια κίνηση. Από εκεί και πέρα αυτό εξαρτάται από τις επιδόσεις της ελληνικής κοινωνίας και από τις δυνατότητες που θα έχουμε να υπερβαίνουμε τους στόχους και να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για να επαναλάβουμε τις αντίστοιχες παροχές.

Ερωτηθείς αν το πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες παραπέμπουν σε εκλογές

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρωθυπουργός κάνει περιοδείες για να επισκεφτεί πολίτες, να ακούσει τα προβλήματα, να ανακοινώσει συγκεκριμένες πολιτικές όμως οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού μας. Έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να παραδοθεί η χώρα στους πρόθυμούς των δανειστών. Η στόχευσή μας είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί και πέρα να ξεκινήσουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε έτοιμοι να βγούμε επιτέλους από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Αυτό είναι το βασικό σενάριο, πάνω σε αυτό δουλεύουμε, δεν μας απασχολεί απολύτως τίποτα όμως ακόμα και στην πολύ απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερεί διότι δεν μπορεί εύκολα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε εκλογές.
Αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές, είναι την πιθανή παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Δεν θα διακινδυνεύσουμε σε αυτή τη φάση που είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας την οποία κάνουμε για την έξοδο της χώρας από την το μνημόνιο και την επιτροπεία μια πιθανή παλινόρθωση. Εμείς έχουμε σκοπό να εξαντλήσουμε την κατά το σύνταγμα προβλεπόμενη θητεία αυτής της κυβέρνησης.

ΔΗΜ.: Δημοψήφισμα μήπως;

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία βάση

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ.Ντομπρόβσκις δεν έχει απευθείας εικόνα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων σε αντίθεση με άλλους επιτρόπους ή με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Το δεύτερο είναι ότι είναι μια πολιτική εκτίμηση την οποία δικαιούται να την έχει ο κ Ντομπρόβσκις όμως σας λέω ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους όλων των πλευρών για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε πάρα πολύ σύντομα. Χρειάζεται εποικοδομητική στάση από όλους, βοήθεια από όλους, προτάσεις από όλους έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας και να προχωρήσουμε κανονικότατα στην εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα.

Ερωτηθείς σε ποιο σημείο εκτιμά η κυβέρνηση ότι βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το ΔΝΤ έχει την απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση έχει με κατηγορηματικότατο τρόπο δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα όπως είναι για παράδειγμα η πρόταση που έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις οι οποίες μπορούν να κατατεθούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες.

Για την κατηγορία από τη ΝΔ ότι έχουν υπογράψει για αυξημένα πλεονάσματα για μια δεκαετία
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ είναι και πάλι ανακριβής δηλαδή αναφέρεται στην έκθεση που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup την οποία δεν έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά. Αυτό που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά είναι το 3,5 μεσοπρόθεσμα και για αυτό γίνεται όλη η φασαρία για το πώς ερμηνεύεται αυτός ο όρος. Αυτό έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά και το δεύτερο πράγμα είναι ότι η ΝΔ είναι η τελευταία που μπορεί να μιλά για τα ύψη των πρωτογενών πλεονασμάτων όταν το πρόγραμμα του 2012 το οποίο εκείνη είχε υπογράψει με πανηγυρισμούς έλεγε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έπρεπε να είναι κατά μέσο όρο 4% μέχρι το 2030. Επομένως καλό είναι η ΝΔ να κοιτάει τις δικές της υπογραφές και να αφήσει τις ανύπαρκτες υπογραφές της κυβέρνησης.

Ερωτηθεις αν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στον πολιτικό λόγο ο οποίος είναι καθημερινός και στη διαρκή έκθεση πολλές φορές εν τη ρύμη μπορεί οποίος να προβεί σε δηλώσεις τις οποίες δεν θα ήθελε, μπορεί να πει μια λέξη ή μια φράση λανθασμένη την οποία μπορεί στη συνέχεια να διορθώσει. Δεν νομίζω ότι δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα οι συγκεκριμένες δηλώσεις αντιθέτως έχουν δοθεί για όλα αυτά διευκρινήσεις και πολλές φορές νομίζω ότι υπάρχει και μια πρακτική διόγκωσης συγκεκριμένων δηλώσεων για πολιτικούς λόγους όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από συγκεκριμένα ΜΜΕ τα οποία παίζουν αντιπολιτευτικό ρόλο και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο.

The post Τζανακόπουλος: Όχι στις εκλογές ακόμη κι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα