Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι προσπάθειες μας στέφθηκαν με επιτυχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη χθεσινή επταμερή συνάντηση είπε ότι επιβεβαιώθηκε ότι όλοι σέβονται απολύτως τη συμφωνία της 20ης φεβρουαρίου και υπάρχει κοινός στόχος να προστατευθεί αυτή η συμφωνία.

«Επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση είναι το

κλειδί για να μπει σε ράγες η συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Χθες επιβεβαιώσαμε και κάτι εξαιρετικά κρίσμο, ότι έχουμε ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία. Πρώτον δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση- «τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά-, δεύτερον οι μεταρρυθμίσεις θα καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και τρίτον ξεκαθαρίσαμε ένα ζητημά διαδικασίας: Οι συνομιλίες για την πολιτική θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στο γνωστό Brussels group και στην Αθήνα θα έρχονται αποστολές των θεσμών για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε πως το πιο σημαντικό που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα είναι ότι «διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας», αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Είπε ότι θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που τα χρόνια της μεγάλης κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαστε μια κυβέρνηση που μέσα σε 55 ημέρες έχει προλάβει και να διαπραγματευθεί και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» Υπογράμμισε ότι η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε».

Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών στην προσπάθειά του. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς και της επέλασης στα υπουργεία. Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι πολιτικοί με τους πολιτικούς είπε χαρακτηριστικά.

Για τη χθεσινοβραδινή «μίνι σύνοδο» είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό και ουσιαστικό» και ότι έθεσε στους εταίρους με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τους στόχους σημειώνοντας ότι «υπήρξε αλληλοκατανόηση». Υπάρχει μια ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, όπως είπε και η Αγκελα Μέρκελ, παρά να συζητάνε άλλοι για εμάς, πρόσθεσε.

Για την παρουσία του κ. Ντράγκι στη μίνι σύνοδο είπε ότι συμμετείχε συμβουλευτικά στη χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας για τις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποκατασταθεί το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του ελληνικού λαού. Και εμείς την έχουμε αυτή τη στήριξη με το παραπάνω, άρα θα πάμε μακριά δήλωσε ο πρωθυπουργός.-

Σχετικά με το πότε θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Θα παρουσιάσουμε τη λίστα μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό» ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας» και πως «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσχώματα στη σταθερή πορεία οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Θέλουμε να έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα 1% με 1,5% μέσα στο 2015. Επίσης, η ανάπτυξη μέσα στο 2015 μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ” ό,τι υπολογίζαμε, λόγω του πακέτου των 2 δισ. ευρώ».
Πηγή ethnos.gr

The post Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε κιόλας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα