Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία

…διαβεβαίωσε από τη Βουλή, ο Γιάννης Μουζάλας

«Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία», διαβεβαίωσε από την Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική με το Προσφυγικό επερώτηση της ΝΔ- χαρακτήρισε την Συμφωνία των Βρυξελλών «πάρα πολύ δύσκολη», ωστόσο την καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί.

Έτσι, κάλεσε τα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση,

ώστε η Συμφωνία να επιτευχθεί «και να χαμηλώσουν οι τόνοι».

«Είχαμε στρατηγική η οποία εντέλει οδήγησε εδώ. Πρακτικά εμείς και η Γερμανία την υπερασπιστήκαμε. Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την προχωρήσουμε, πιθανώς σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», κάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Απέναντι στην κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές, αφού διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο μήνα «η Ειδομένη θα διαλυθεί», επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, «πιθανώς και ναι», αλλά εξήγησε πως «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά». Διαβεβαίωσε επίσης ότι το «κράτος είναι λίγο πιο δίπλα, λίγο πιο κάτω, έχουμε γιατρούς, καθαρό νερό, φτιάχνει θέσεις, ώστε να διαθέτει τα ελάχιστα που δικαιούνται οι πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε κάμπινγκ, θα φτιάξουμε ένα καινούργιο Καλαί, θα είναι μία πηγή ανωμαλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε «λογικό» η αντιπολίτευση να έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι μια κακή κυβέρνηση και πρέπει να πέσει, αλλά επισήμανε πως είναι λάθος σε αυτή τη λογική να εντάσσει τα πάντα και να προσπαθεί να συμπιέσει εκεί ζητήματα του προσφυγικού. «Είναι εθνικό θέμα. Καταλαβαίνω ότι η ΝΔ το αναγνωρίζει ως τέτοιο, αλλά πολλές φορές κάποιοι, όχι όλοι και όχι ο πρόεδρος της ΝΔ, λειτουργούν αλλιώς» πρόσθεσε, ωστόσο.

«Είναι μια καλή, αλλά δύσκολη συμφωνία»

Ειδικώς, για την συμφωνία με την οποία η χώρα μας γύρισε από την ΕΕ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους πως «είναι μια καλή συμφωνία» και απευθυνόμενος προς την ΝΔ παραδέχθηκε πως «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, έχετε απόλυτο δίκιο σ” αυτό» και αιτιολόγησε «κι είναι δύσκολη όποια κυβέρνηση και να ήταν επάνω, αφού οι δυνατότητες και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένα».

«Είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να πετύχουμε και είναι και ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε πολλούς μήνες» είπε, εξειδικεύοντας πως η συμφωνία «λέει επιτέλους ότι είναι η Τουρκία το πρόβλημα και λέει ότι επιτέλους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Τουρκία και δίνει επιτέλους -σταματώντας τους παράνομους δρόμους- έναν νόμιμο δρόμο, μικρό αλλά αποτρεπτικό από το να περάσουν το Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα». Ξεκαθάρισε, ότι η συμφωνία επισημαίνει ότι μετεγκατάσταση από την Ελλάδα δικαιούνται όσοι είναι στην Ελλάδα μέχρι να αρχίσει η συμφωνία. Όλοι οι άλλοι θα φεύγουν με μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Μουζάλας, για να προχωρήσει δε αυτή, στον αποτρεπτικό ρόλο, λέει ότι όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται στην Ελλάδα παράνομα από την ημέρα που άρχισε η συμφωνία, όταν επιστρέψει στην Τουρκία θα μπει στο τέλος της ουράς.

«Αυτό είναι καλό για την χώρα μας, γιατί είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα και παρ” ότι υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο δικαιωμάτων, η προσωπική μου άποψη και σοβαρών νομικών Ευρωπαίων, είναι πως αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δίνει λοιπόν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Δεν κόβει την ελπίδα. Λέει ότι 72.000 άνθρωποι από την Τουρκία θα περάσουν στην Ευρώπη».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πολύ δύσκολη συμφωνία, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε και που χρειάζεται να βοηθήσουν όλοι -είναι μια καλή συμφωνία και βοηθάει τη χώρα- αν πετύχει, βάζει την Τουρκία στην θέση που πρέπει να έχει, την καθιστά υπεύθυνη, όχι απαγορευτικά, αλλά δίνοντάς της κίνητρα. Επίσης, σημείωσε ότι ο τρόπος που θα εφαρμοστεί δεν θα αφαιρεί από κανέναν τις νομικές του δυνατότητες (την εξατομικευμένη αίτηση του ασύλου, την δυνατότητα της προστασίας όταν το άσυλο του παρασχεθεί).

Ως λάθη -είτε συνειδητά, είτε από παρεξήγηση- ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε το ότι χαρακτηρίζεται «ένδειξη αποτυχίας η έλευση του ΝΑΤΟ και της Φρόντεξ», εξηγώντας πως έπρεπε να έρθει το ΝΑΤΟ, όταν τα πράγματα έφτασαν εκεί που δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν υπήρχε ένα τεράστιο «παιχνίδι απόδοσης ευθυνών» ενάντια στην Ελλάδα και την Φρόντεξ (διότι κατηγορώντας την Ελλάδα για αφύλακτα σύνορα κατηγορούσαν και την Φρόντεξ). Ο αναπληρωτής υπουργός, αναγνώρισε πως δεν είχε αποτέλεσμα στην αποτροπή των προσφυγικών ροών, είχε όμως το αποτέλεσμα ότι το «παιχνίδι απόδοσης ενοχών» καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία. «Οι ροές είναι από την Τουρκία και πρέπει να σταματούν στην Τουρκία» είπε και ζήτησε «μην φορτώνετε όμως, την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση, φορτώστε τη στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την Φρόντεξ ο Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να ανταπεξέλθει στα ζητήματα που «μαζί έχουμε να λύσουμε, αλλά πρόσθεσε την πεποίθησή του ότι «εν τέλει μαζί θα τα λύσουμε».

Επισήμανε ότι η Αμυγδαλέζα ποτέ δεν έκλεισε, είναι εν λειτουργία με πολύ λιγότερο κόσμο, όπως και η Κόρινθος.

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση είπε ποτέ «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και καταλόγισε στην ΝΔ ότι στην προσπάθειά της να χτυπήσει την κυβέρνηση, την υπερτιμά. «Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε βιολιά, νταούλια κι έλεγε ″ελάτε σας παρακαλούμε, ήταν κράτη της Ευρώπης, ήταν κόμματα που είσαστε μαζί στο ίδιο κόμμα στην Ευρώπη. Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να κάνω ό,τι λάθος, θα με ακολουθήσουν 850.000 κόσμος, νομίζω ότι εκτιμάτε λάθος τις δυνατότητές μου. Κι όσο κι αν κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να λέτε συγχρόνως ότι υπήρξε αυτή η αναντιστοιχία από την Ευρώπη, η οποία άνοιξε στην αρχή και μετά, μέσα στον πανικό της έκλεισε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε πως υπήρξαμε πολύ προσεκτικοί στην διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας, κάτι το οποίο, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί, όπως και στο να μην υπάρξουν υγειονομικά προβλήματα διαβεβαιώνοντας πως όπου εντοπίζονται ζητήματα λύνονται και προσθέτοντας «θα το φτιάξουμε δίνουμε σχήμα στο χάος».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι παρ” όλες τις δυσκολίες στην εκταμίευση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ροή των χρημάτων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για κάλυψη των δαπανών των ΟΤΑ προς τους πρόσφυγες και δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει εντός της εβδομάδας.

ΝΔ: Η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος άσκησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων, οι οποίοι διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε κατ” αρχήν «θετική» την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε όμως ότι είναι «πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση τη στιγμή, που όπως είπε, οι υπηρεσίες ασύλου δε μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν.

Αναφέρθηκε επίσης στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι δρουν «διάσπαρτες, χωρίς έλεγχο και δεν ξέρουμε τι κάνουνε πως το κάνουνε και γιατί το κάνουνε», ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως «για τον τρόπο με τον οποία θα ενταχθούν στην ελληνική νομιμότητα».
Έθεσε, τέλος, θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, λόγω της καθυστέρησης η οποία υπήρξε από την κατάθεση έως την συζήτηση της επερώτησης.

Για χώρες της Ευρώπης που κτίζουν κράτη φρούρια και οδηγούν την ευρωπαϊκή ενότητα σε αποσύνθεση, αλλά και για μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, «η οποία έκανε ότι είναι δυνατόν να ενισχύσει την κρίση» έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα έχασε ευκαιρίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ενώ χαρακτήρισε την κριτική από την αντιπολίτευση «ακροδεξιά», με τις πράξεις και τις παραλείψεις «δημιούργησε το τέλειο άλλοθι για την πραγματική ακροδεξιά, ο μεγαλύτερος χορηγός επιχειρημάτων των πιο ακραίων της Ευρώπης».

Σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι οι «άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη και ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων συνιστά υγειονομική βόμβα», η οποία όπως είπε, «με την βελτίωση του καιρού θα εκραγεί».

Αδυναμία σχεδιασμού και διαχείρισης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι «κλείνοντας την «Αμυγδαλέζα», έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει διάκριση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων».

«Αν δεν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις έως τις αρχές Απριλίου, οι ροές θα εκτοξευτούν», εκτίμησε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, και πρόσθεσε ότι, η χώρα καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπισθεί αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.

Τη δημιουργία επιτελικού οργάνου για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της κρίσης, ζήτησε ο Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ αναφερόμενος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι, «δεν είναι η κύρια αποστολή τους δεν είναι να προσφέρουν 2.000 γεύματα ημερησίως εις βάρος του προϋπολογισμού των επιτελείων».

Κριτική σε υψηλούς τόνους, άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς, και είπε, ότι με την αναφορά του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έθιξε τους ακρίτες στο Κιλκίς, «που προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν όρθια τη χώρα» όπως ανέφερε.
Πηγή ethnos.gr

The post Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα