Το ευρωπαϊκό όνειρο σταμάτησε στην εθνική

Χιλιάδες πρόσφυγες περπατούν προς τα σύνορα – ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Ταξίδεψαν χιλιόμετρα, αντιμετώπισαν φουρτουνιασμένες θάλασσες, αδίστακτους διακινητές και αναθάρρησαν μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος. Για χιλιάδες μετανάστες, όμως, το ευρωπαϊκό όνειρο σταμάτησε στην Πλατεία Βικτωρίας, στον Πειραιά, στα Διαβατά, στην Καβάλα ή ακόμα και σε κάποια Εθνική Οδό.

Ορισμένοι αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια πεζή. Άντρες,

γυναίκες, παιδιά ή ακόμα και άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια περπατούν ζωσμένοι με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους κατά μήκος της εθνικής οδού με την ελπίδα να φτάσουν κάποια στιγμή στην Ειδομένη.

Με τα λεωφορεία να σταματούν στα Τέμπη, οι πρόσφυγες πρέπει να διανύσουν περισσότερα από 200 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ειδομένη. Ορισμένοι, δεν πτοούνται. Τουλάχιστον όχι μέχρι να φτάσουν στα σύνορα με την πΓΔΜ όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα.

Πρόχειρα hotspots σε διάφορες περιοχές

Για να μπορέσουν να ανακουφίσουν και να ξεκουράσουν τους εξαντλημένους πρόσφυγες, αρχές και εθελοντές δημιουργούν αυτοσχέδια hotspots κατά μήκος της διαδρομής προς την Ειδομένη.

Ένας τέτοιος σταθμός στήθηκε στον Αλμυρό, λίγο έξω από το Βόλο, όπου οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν λίγη φροντίδα, φαγητό και έναν γιατρό να τους εξετάσει.

Σε hotspot έχει μετατραπεί και ο σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στη Σκοτίνα Πιερίας. Δεκάδες άνθρωποι βρίσκουν για τρίτη συνεχόμενη φορά καταφύγιο σε αυτό το σημείο και δέχονται ευχαρίστως την θαλπωρή και τα τρόφιμα που τους προσφέρουν οι εθελοντές της περιοχής.

Το μακρύ ταξίδι για την Ειδομένη ξεκίνησαν σήμερα και αρκετοί μετανάστες από τα Διαβατά, που πάνω στην απελπισία τους έσπασαν τους φράχτες και ξεκίνησαν να περπατούν για τα σύνορα. Κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι θα φτάσουν στα σύνορα και θα δεν θα μπορέσουν να περάσουν. Άλλοι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν όλα όσα εξηγούν οι αρχές.

Καβάλα: 700 μετανάστες στο Κολυμβητήριο

Κάπου 700 μετανάστες θα περάσουν και το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Καβάλας. Γιατροί, εθελοντές και εργαζόμενοι του δήμου δίνουν εδώ και μέρες αγώνα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Ο Δήμος Καβάλας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει αναλάβει εξ” ολοκλήρου τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και μέχρι στιγμής έχει διανείμει περισσότερα από 3.000 σάντουιτς και 5.000 μπουκάλια νερό. Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί μαγείρεψαν πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού για τους λιλιπούτειους πρόσφυγες, ενώ μοιράστηκαν και γάλα και κουλούρια.

«Πλημμύρισαν» Αθήνα και Πειραιάς

Δραματικές σκηνές εξελίσσονται και στην Αθήνα και τον Πειραιά, με πρόσφυγες να έχουν πλημμυρίσει την πλατεία Βικτωρίας και δεκάδες κόσμου να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Πειραιά. Τα γεμάτα πρόσφυγες πλοία από τα ελληνικά νησιά φτάνουν με αμείωτο ρυθμό αλλά είναι αδύνατο να διοχετευθεί ο κόσμος…

Ο σταθμός επιβατών έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τον κόσμο. Μάλιστα, κάνουν έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τους προμηθεύσουν με βρεφικά γάλατα και τροφές μακράς διαρκείας.
Πηγή ethnos.gr

The post Το ευρωπαϊκό όνειρο σταμάτησε στην εθνική appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα