Τμήμα φροντίδας ψυχικής υγείας ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση

Το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ ενισχύει το Τμήμα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ΕΔΟΕΑΠ αξιοποιώντας συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νος Σολδάτος και η Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ

κα Ελένη Σπανοπούλου υπέγραψαν σύμβαση για τη συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ με τη Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, για παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους στα Ιατρεία του Οργανισμού.

Με τη δημιουργία του Τμήματος Ψυχικής Υγείας ΕΔΟΕΑΠ υλοποιείται ένα μακρόπνοο σχέδιο, ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στις 10 Ιανουαρίου 2013 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντάσσοντας στη δυναμικότητά του δύο διακεκριμένες Ψυχιάτρους από την ομάδα του Καθηγητή κ.Κων/νου Σολδάτου. Πρόκειται για τις κ.κ Άννα Πίγκου η οποία θα δέχεται ασφαλισμένους με ραντεβού κάθε Πέμπτη από ώρα 9.30-14.30 και Έλενα Τσιόλκα η οποία θα αναλάβει το απογευματινό ωράριο της Δευτέρας από ώρα 13.30 – 18.30. ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ 15315.

Στο Τμήμα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ θα παρέχεται ψυχιατρική και ψυχολογική αντιμετώπιση από τις Ψυχιάτρους και την Ψυχολόγο του Οργανισμού.

Από τις δύο Ψυχιάτρους, των οποίων την εξειδικευμένη εποπτεία θα έχει ο ίδιος ο Καθηγητής κ. Κ. Σολδάτος, θα γίνεται παρακολούθηση περιπτώσεων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς και περιπτώσεων που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ψυχοθεραπείας και λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, σε συνεργασία με τη Νευρολόγο του Οργανισμού κα Μαρία Δερμιτζάκη και την Ψυχολόγο κα Άρια Χριστοπούλου υπό την επίβλεψη της Αρχιάτρου ΕΔΟΕΑΠ Δρ.Βασιλικής Σιατερλή.

Διευκρινίζεται ότι οι Ψυχίατροι θα δέχονται ασφαλισμένους ηλικίας 15 ετών και άνω και δεν θα προβαίνουν σε θεραπευτικές συνεδρίες. Τα περιστατικά θα αξιολογούνται και θα αντιμετωπίζονται περαιτέρω , είτε με συνέχιση της παρακολούθησης εντός του Οργανισμού είτε με παραπομπή για ψυχοθεραπεία ή/και συστηματική ψυχιατρική υποστήριξη στη Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενιδείου ή σε ιδιώτες Ψυχιάτρους ανάλογα με την επιθυμία του ασθενούς.

Για την πρώτη διαγνωστική επίσκεψη από τις Ψυχιάτρους κ.κ. Πίγκου και Τσιόλκα δεν είναι απαραίτητη η παραπομπή από γιατρό, μπορεί ο ασφαλισμένος να κλείσει μόνος του το ραντεβού, μέσω της υπηρεσίας των ηλεκτρονικών ραντεβού στο 15315. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν οι γιατροί και η Ψυχολόγος του Οργανισμού ή ιδιώτες γιατροί.

Το Τμήμα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ΕΔΟΕΑΠ , θα λειτουργεί στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Ορμηνίου 38. Για διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων τηλ. 210 7264700 επιλογή 3 και στη Γραμματεία Υποδοχής του κτιρίου Ορμηνίου τηλ. 210 7264342.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΔΟΕΑΠ με τη Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, θα παρέχονται οι εξής ψυχιατρικές υπηρεσίες:

α. Εξωτερικό Ιατρείο Ενηλίκων
β. Εξωτερικό Ιατρείο Τρίτης Ηλικίας
γ. Εξωτερικό Ιατρείο Παίδων και Εφήβων
δ. Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία (νευροψυχιατρικών διαταραχών, διαταραχών ύπνου, ψυχογενούς κόπωσης και άλλων ψυχοσωματικών διαταραχών)
ε. Τμήμα Ψυχομετρίας

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, θα παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

 θεραπεία ζεύγους – οικογένειας,
 ομαδική ψυχοθεραπεία,
 ψυχομετρική – νευρολογική εκτίμηση και
 Ειδικά για τα παιδιά, εκτίμηση για αμιγώς ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται, εφ’ όσον επιλέξουν τη Συμβαλλόμενη Μονάδα του Ευγενιδείου, να πραγματοποιούν επισκέψεις για τη διενέργεια συνεδριών. Εκεί θα γίνεται εμπεριστατωμένη ψυχιατρική εκτίμηση υποδοχής, με την οποία θα κρίνεται η συνέχιση ή μη της ψυχοθεραπείας.

Η Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, λειτουργεί στην οδό Αιγινήτου 5 (5ος όροφος). Τηλ. επικοινωνίας 210 7208132.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η Ψυχολόγος του ΕΔΟΕΑΠ κα Άρια Χριστοπούλου έχει ήδη διανύσει ένα επιτυχημένο κύκλο συνεργασίας , ενώ οι ασφαλισμένοι μας εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεραπευτική παρέμβαση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 121 διαγνωστικές επισκέψεις και 534 συνεδρίες, ενώ περίπου 23 ασφαλισμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τη πρώτη διαγνωστική συνεδρία από την κ. Χριστοπούλου. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης διαγνωστικής επίσκεψης, γίνεται αξιολόγηση του προβλήματος και πλάνο υποστήριξης και στη συνέχεια καθορίζεται η έναρξη του κύκλου θεραπείας ο οποίος ολοκληρώνεται σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς. Από τις 10 Ιανουαρίου 2013, το γραφείο της Ψυχολόγου μεταφέρεται στο κτίριο της οδού Ορμηνίου. Η Ψυχολόγος δέχεται με ραντεβού στη γραμμή 15315 καθημερινά από τις 09.00-14.00.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΟΕΑΠ

Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας των μελών του ΕΔΟΕΑΠ ξεκίνησε την λειτουργία του στις 5/6/2012 και μέχρι τις 5/12/2012 αριθμεί συνολικά 21 εβδομάδων εύρυθμης λειτουργίας. Παρακάτω καταγράφονται στατιστικά στοιχεία χρήσης της υπηρεσίας, που δίνουν ανάγλυφη μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του τμήματος.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΥΨΥ)

ServiceUse

Σε ότι αφορά την χρήση της υπηρεσίας, στο χρονικό διάστημα των 21 εβδομάδων, η στατιστική κίνηση όπως προκύπτει από το πρόγραμμα ηλεκτρονικών ραντεβού καθώς και από το αρχείο που τηρείται έχει ως ακολούθως.

163 ασφαλισμένοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για θεραπευτική παρέμβαση.Πραγματοποιή8ηκαν 121 διαγνωστικές συνεδρίεςΟι υπόλοιποι 23 ασφαλισμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής.Από τις 121 διαγνωστικές συνεδρίες ασφαλισμένων, 80 άτομα μπήκαν σε θεραπευτικό κύκλο συνεδριών, που αντιστοιχούν σε 701 συνεδρίες, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 534 και εκκρεμούν 167 συνεδρίες που θα ολοκληρωθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.Οι υπόλοιποι είτε παραπέμφθηκαν εξωτερικά για ψυχιατρική εκτίμηση ( Ευγενίδειο θεραπευτήριο) λόγω αμεσότητας έναρξης θεραπείας, είτε δεν κρίθηκαν αναγκαίες περεταίρω συνεδρίες , πχ συμβουλευτική γονέα.Στο πρόγραμμα ψυχοθεραπείας Ερμής, έχουν καταγραφεί 19 συνεδρίες συνολικά με την αιτιολογία ακύρωση / δεν προσήλθε.

Λίστα Αναμονής

Συμφώνα με την λίστα αναμονής των ασφαλισμένων στο e-σύστημα ermis υπάρχουν συνολικά 23 άτομα που περιμένουν να πραγματοποιηθεί το διαγνωστικό ραντεβού τους. Από τα 23 άτομα:

Για τα 9 έχει οριστεί διαγνωστική συνεδρία η οποία εκκρεμή και θα πραγματοποιη8εί στην ημερομηνία που έχει οριστείΓια τα υπόλοιπα 14 άτομα δεν έχει γίνει ακόμη καμία επικοινωνία λόγω μεγάλης αναμονής δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Ψυχολόγου είναι πλήρες μέχρι τις 29/1/2013.

Από το e-πρόγραμμα ψυχοθεραπείας και την σύγκριση με δεδομένα: αρχική ημερομηνία τηλεφωνικής κλήσης και ημερομηνία πραγματοποίησης διαγνωστικής συνεδρίας προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος (mean) από την ημερομηνία κλήσης από ασφαλισμένο μέχρι την πραγματοποίηση διαγνωστικής συνεδρίας είναι 29 ημέρες.

Τα περαιτέρω στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από τη βάση δεδομένων του αρχείου της Ψυχολόγου, του μητρώου, της μηχανογράφησης και του τομέα Υγείας του οργανισμού (ΤΥΠ). Η βάση δημογραφικών δεδομένων περιλαμβάνει στοιχεία όπως: το φύλο, η ηλικία και επαγγελματική κατάσταση ασφαλισμένων.

Το σύνολο της παρούσας ενημέρωσης έχει στόχο την καθολική εκτίμηση σε ότι αφορά την παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που προσφέρονται στα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χρήση Υπηρεσίας Ανά Ηλικία Και Φύλο

ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑΠΛΗΘΟΣΠΟΣΟΣΤΟΕΩΣ 15

1

0,63%

16 ΕΩΣ 24

14

8,86%

25 ΕΩΣ 34

15

10,13%

35 ΕΩΣ 44

59

37,34%

45 ΕΩΣ 64

61

38,61%

65+

7

4,43%

ΦΥΛΟ ΠΛΗΘΟΣΓΥΝΑΙΚΕΣ

130

ΑΝΔΡΕΣ

27

Χρήση Υπηρεσίας Ανά Ασφαλιστική Κατάταξη Και Επαγγελματική Κατάσταση Aσφαλισμένων.

ΕΙΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΘΟΣΑΜΕΣΟ

129

ΕΜΜΕΣΟ

22

ΔΙΚΑΙΟΔΟΧΟ

6

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

62

ΑΝΕΡΓOΣ

30

ΣΥΝ/ΧΟΣ ΓΗΡΑΤΟΣ & ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

28

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

8

ΣΥΝΟΨΗ

Στις θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

1. Ατομική θεραπεία

2. Οικογενειακή θεραπεία

3. Υποστηρικτική-Συμβουλευτική γονέα

Η θεραπεία είναι βραχείας διάρκειας (12 συνεδρίες). Περιλαμβάνει τις πλέον ερευνητικά κατοχυρωμένες ως προς την αποτελεσματικότητά τους ψυχολογικές προσεγγίσεις (evidence-based) για την αντιμετώπισή των συμπτωμάτων που αφορούν διάφορους τύπους ψυχοθεραπειών, όπως η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία, η Δυναμική Ψυχοθεραπεία, η Συμβουλευτική και η Διαπροσωπική θεραπεία , όπως καθορίζονται από τις οδηγίες ( guidelines )του National Institute of Clinical Excellence (NICE, 2004).

Από το σύνολο όσων έκαναν χρήση της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ , τα μεγαλύτερα ποσοστά των ασφαλισμένων είναι γυναίκες ( 83%), μέσου όρου ηλικίας 43,4 , ενώ λιγότεροι οι άνδρες με ποσοστό 17% μέσου όρου ηλικίας 39,7. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γυναίκες αναζητούν θεραπεία ή βοήθεια αναφορικά με ψυχολογικές διαταραχές ευκολότερα από τους άνδρες σε πρωτογενές επίπεδο περίθαλψης, ενώ οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν εξειδικευμένη υπηρεσία ή να περιθαλπούν σε ψυχιατρική κλινική παρά τη θέληση τους, ενώ είναι οι κύριοι χρήστες δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας (World Health Organization, 2012, National Institute of Mental Health, 2001) .

Όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς, η πλειονότητα είναι εργαζόμενοι (48%) ενώ ακολουθούν οι άνεργοι ασφαλισμένοι (23%) και οι συνταξιούχοι (15,5%). Σημαντικό είναι το ποσοστό των ανέργων μελών που αναζητά ψυχολογική θεραπεία στα επαγγελματικά/οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά των ασφαλισμένων που αιτήθηκαν ψυχολογικής θεραπείας είναι γυναίκες , ηλικιακού εύρους 45-64 ετών όπου αναφέρουν συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ, με βάση το δείκτη βαρύτητας που μετρά τη συνολική επιβάρυνση στην προσωπική επαγγελματική & κοινωνική ζωή, πέντε από τις δέκα αρρώστιες με τον υψηλότερο δείκτη είναι ψυχικές . Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση, παγκοσμίως από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας ενώ προβλέπεται ότι το κατά το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση, στις Δυτικές κοινωνίες.

Η καταγραφή συνεχίζεται έτσι ώστε οι διάφορες πτυχές του προβλήματος να αποτελέσουν τη βάση για ενδελεχή μελέτη των θεμάτων που άπτονται της Ψυχικής Υγείας των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ και των οικογενειών τους.

Άρια Φ. Χριστοπούλου
Υπ. Διδάκτορας Ψυχολογίας
Ψυχολόγος ΕΔΟΕΑΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα