Την Τετάρτη η κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών πριν την επίσκεψη της τρόικας

Συνάντηση των… τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη με τους.. κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη και Αντώνη Σαμαρά να προετοιμάζουν τα πάντα πριν την άφιξη της τρόικα…

Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη… Πέμπτη ο πρωθυπουργός μετέβη αιφνιδιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε… μαραθώνια σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης της… τρόικας.

Η τρόικα θα έρθει στην… Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές τις προϋποθέσεις του… προγράμματος.

Τα θέματα αναλυτικότερα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών μεταξύ άλλων θα είναι:

Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Το θέμα ΕΘΝΙΚΗ – EUROBANK

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι απολύσεις στο δημόσιο.

Τα φορολογικά έσοδα.

Η δόση.

Οι δόσεις στην εφορία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η Κύπρος.

Η προετοιμασία γενικότερα εν όψει της έλευσης της τρόικα και οι εκκρεμότητες.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα διατυπώσουν τις τελικές απόψεις τους στην ατζέντα των θεμάτων που θα βάλει ο πρωθυπουργός πριν την επίσκεψη της τρόικα. Και δηλώνουν… σχετικά:

Α.ΠΑΣΟΚ: Αναμένουμε τις προτάσεις

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ στην άτυπη ενημέρωσή του σημειώνει ότι είναι απαραίτητο το κόμμα να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία. Το ΠΑΣΟΚ εν όψει τις άφιξης των επικεφαλής της τρόικας περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα:

Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων,

το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,

την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες,

τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Β.ΔΗΜΑΡ: Θα συζητήσουμε τις προτάσεις

Η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης επιδιώκει βέβαια την σωστή εφαρμογή του προγράμματος όμως με κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις στα εργασιακά και άλλα θέματα όπως ο τρόπος καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων όπου… ζητά απαντήσεις δημιουργώντας ένα κάπως πιο έντονο κλίμα!

Πάντως όλες οι… συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών έχουν το ίδιο στόχο την… εκταμίευση της δόσης που όλοι πια θεωρούν ως… δεδομένη.

Γ.ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ στο Υπουργείο Οικονομικών χθες με θέμα το ειδικό τέλος των ακινήτων

Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην τρίωρη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους Φίλιππο Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ) έγινε ενημέρωση από τον υπουργό για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την… τρόικα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα του… ειδικού τέλους για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την παράταση της διαδικασίας και το 2013, όπως ζητά η… τρόικα.

Οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μην υπάρξει εικόνα εμπλοκής.

Ο νόμος προβλέπει ότι το ειδικό τέλος θα μπορεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για το 2011 και για το 2012, όχι όμως για το 2013 και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβει… νομοθετικά.

Έτσι αυτό μπορεί να γίνει είτε με τροπολογία, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο, η Βουλή θα… «κληθεί να αποφασίσει» για την έγκριση ή μη της παράτασης της είσπραξης του ειδικού τέλους για το 2013…

Σημαντικό θέμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να… προχωρήσει με… γρήγορους ρυθμούς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ για το θέμα της ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK που απ ό,τι φαίνεται θα πέσει στο τραπέζι της σύσκεψης οι ισχυρισμοί της τρόικα για… ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών δημιουργεί… ένταση στους πολιτικούς αρχηγούς αφού θα θιχτεί…πολλαπλά και…νομικά η αξιοπιστία όλου του τραπεζικού συστήματος !

Περισσότερα την Τετάρτη…

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα