Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με την επίθεση σε Σόιμπλε

Επικρότησε ο Γκάμπριελ την προτροπή σε Μέρκελ

Γράφει ο Πολιτικός

Κινήσεις και πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκοντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης στις αξιώσεις των τεχνικών κλιμακίων που θέλουν οι θεσμοί να στείλουν πίσω στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι μολονότι «έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος», η ίδια δεν μπορεί να εισέρχεται στη διαπραγμάτευση με δεδομένο ως όρο από, χωρίς την ίδια

ώρα να έχουν διασφαλιστεί τα ανταλλάγματα προς την ελληνική πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να προκαλέσει κινητικότητα και εξ αυτού του λόγου επιτέθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκαλώντας επί της ουσίας την Μέρκελ να τον μαζέψει ή αλλιώς να πάρει θέση για τις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την πρωθυπουργική ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανώτερη πηγή της κυβέρνησης διερωτήθηκε εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί να οδηγηθεί στις εκλογές της χώρας της με το ελληνικό θέμα ανοιχτό. Εκτιμώντας συγχρόνως ότι θα αναγκαστεί να πάρει θέση καθώς πλέον θα δέχεται πίεση και από τους πολιτικούς της αντιπάλους ενόψει εκλογών.

Και αυτή η πίεση δεν άργησε να έλθει καθώς ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας «πήρε τη σκυτάλη» από τον Έλληνα πρωθυπουργό και επέκρινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, επικαλούμενο σχετική είδηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, μεταδίδει το ΑΠΕ.

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη.

Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».

Την ίδια ώρα το Μαξίμου πιστεύει –και το είπε και ο Τσίπρας- ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε γραμμή μη συμμετοχής με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα- γι’ αυτό και οι θεσμοί κάνουν τα πάντα για να το ικανοποιήσουν ώστε να παραμείνει τουλάχιστον ως τεχνικός σύμβουλος.

Αυτό προκαλεί μία συσπείρωση μεταξύ των θεσμών που αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφιστούν προληπτικά τώρα όλα τα μέτρα ύψους 3,6 δις με πρώτο και καλύτερο το αφορολόγητο χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να δεσμεύονται προκαταβολικά για το τί θα πάρει η ελληνική πλευρά από τους δανειστές. Εξ αυτού του λόγου το Μαξίμου δεν θέλει την επιστροφή (τώρα) των τροϊκανών γνωρίζοντας ότι ο τεχνικός τους ρόλος δεν τούς επιτρέπει να πάρουν θέση για κανένα αίτημα της κυβέρνησης παρά μόνο να βάζουν τη δική τους ατζέντα ζητώντας συνεχώς και περισσότερα πράγματα.

Η απόφαση Τσίπρα να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές «είναι απόλυτη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο διευκρινίζουν πως η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί ό,τι της προτείνουν οι θεσμοί χωρίς να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση.

The post Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με την επίθεση σε Σόιμπλε appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα